България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директор поиска тестване на учениците 2 пъти седмично, иначе нямало смисъл

Учителите са достигнали прага на възможностите си, посочи Диян Стаматов

24.01.2022 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

"Броят на на заболелите учители и ученици става все по-голям. Сумарно в петък имаше отсъстващи около 340 ученици от цялото училище - над 25%, както и 18 учители. В училище са всички здрави учители и преминават от една в друга стая, за да извършат дистанционното си преподаване. Цяла седмица нито един от класовете няма да има химия", обяви директорът на столичното 119-то училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Ноември правихме два пъти тествания - в понеделник и четвъртък, което беше много смислено и даваше яснота за изцяло здравите класове. От декември правим веднъж седмично. Ако в следващите дни някое от децата прояви симптоми - целият клас е карантиниран, което обезсмисля цялото тестване. Дано от февруари има тестове за два пъти тествания седмично", каза още той.

Дори да им се иска да завършат присъствено срока, няма как това да се случи, изтъкна председателят на Съюза на работодателите в народната просвета. Стаматов се надявам по време на предстоящите 9 неучебни дни учениците и учителите наистина да се дистанцират. Той подчерта, че дистанционното обучение не е ваканция.

"Омикрон показва, че много хора се разболяват. Дано през ваканцията всички да си останат в домовете и да се върнем присъствено", посочи Стаматов в студиото на "България сутрин".

Еуфорията от заместването при учителите е тотално загубена, а умората е изключително голяма. Те са достигнали прага на възможностите и дистанционното преподаване още повече усложнява ситуацията, стана ясно от думите му.

"Всеки един от колегите има "зелен сертификат", за да може да преподава. Ваксинацията нараства, но е далеч от максимално желаната, която се прокламира от правителството. Едва ли скоро ще достигнем 60-70%", каза Стаматов за финал.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
На всеки два часа трябва Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Два пъти на ден
преди 2 години
А защо да не ги тестваме два пъти на ден? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Това е много по-неефективно от пълно онлайн обучение от вкъщи. По-добре да си отидат вкъщи за известно време и да се върнат, когато ще може нормално да се учи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Тея учители работиха два месеца и вече достигнаха прага на възможностите си ,взеха да падат покосени вече,а е стига вече ве. Сигнализирай за неуместен коментар