България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво следва от избора на Мецола за шеф на ЕП и какво постигна Петков в Скопие?

"Македонците трябва да влязат в ЕС и да имат истинска интеграция", каза евродепутатът от БСП Петър Витанов

19.01.2022 | 08:33 Редактор: Искра Ангелова

Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент. Какви са очакванията към нея и очакван ли беше този избор?

"До известна степен беше очакван поради няколко причини. Тя спечели вътрешния избор в рамките на Европейската народа партия доста изненадващо с над 70% и успя да надвие авторитетни евродепутати. А от друга стана, по-скоро не, защото имаше едно гласно споразумение, подписано от председателите на големите политически семейства, в което постът на председател на ЕП беше на ротационен принцип. И втората част в споразумението беше председателството да поеме колега от ЕНП", каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

Според него личността ѝ не е съвсем безкритична.

"За България тя имаше активна позиция за летните протести от 2020 година. Не се изказа много ласкаво за тях, напротив. Беше критична, твърдейки, че са провокирани и заплащани отвън. А най-голямото предизвикателството пред нея ще бъде икономическата трансформация на Европейския съюз. Да се доведе до край законодателството, което обуславя "зелената сделка". Големите предизвикателства са свързани и с върховенството на закона. Покрай плановете за възстановяване и устойчивост ЕС отпуска безпрецедентно големи суми, които трябва да се разходят справедливо и ефективно, защото имаме твърде много случаи, в които много хора са облагодетелствани покрай евросредствата", допълни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че отношенията с Русия също ще бъдат едно от предизвикателствата пред Мецола.

"Виждаме една постоянна ескалация на напрежението в региона и ЕС би следвало да прецени какъв подход ще има, и каква е целта на ЕС - да провокира допълнително напрежение или да търси деескалация на това напрежение. Трябва да имаме балансиран подход, основан на взаимно уважение", подчерта евродепутатът.

Витанов очаква да има разширяване на акцента за Западните Балкани след президентските избори във Франция, които ще се проведат през април. Попитан какво виждането му за посещението на премиера Кирил Петков в РСМ, той отговори:

Първо трябва да си зададем въпроса ние какво искаме да бъде договорено, искаме ли да имаме споразумение или точно обратното. Ние трябва да имаме двустранно споразумение, което да гарантира Договора за добросъседство от 2017 година, който да бъде и в основата на започване на преговорите. А какво постигнахме вчера? Тази, която е със символичен характер, е с възстановяването на въздушната линия София - Скопие. Успяхме и да постигнем краткото наименование Северна Македония да бъде използвано само и единствено за държавата. За този въпрос се работи година и половина.

По думите му македонците трябва да влязат в ЕС и да имат истинска интеграция.

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК