Коя е Роберта Мецола и каква е връзката ѝ с България?

Тя наследи поста от Давид Сасоли, който почина дни преди да изтече мандатът му

18.01.2022 | 18:25 Редактор: Искра Ангелова

Европейският парламент избра най-младият си председател - 43-годишната Роберта Мецола. Малтийката наследи поста от Давид Сасоли, който почина дни преди да изтече мандатът му. Коя е Роберта Мецола и какви са връзките ѝ с България?

Навръх 43-я си рожден ден - малтийката Роберта Мецола стана най-младият председател на европарламента и едва третата жена на поста. След като беше избрана, тя отдаде почит към паметта на Давид Сасоли и даде заявка, че ще защитава еврпоейските ценности.

"През следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато нашите демократични ценности и европейски принципи продължават да бъдат поставяни на изпитание. Трябва да дадем отпор на антиевропейското говорене, което се налага толкова лесно и бързо", каза Мецола.

В речта си пред евродепутатите тя обърна специално внимание на правата на хората с различна полова идентичност, както и на жените, въпреки че е известна с възгледите си против абортите. Неотдавна си навлече критики, след като гласува против доклад, призоваващ всички страни членки да осигурят безопасен достъп до прекъсване на бременността. 

Сега обаче позицията ѝ е променена.

"Позицията ми е същата като тази на парламента. По въпроса за сексуалното и репродуктивно здраве европарламентът винаги е бил недвусмислен. Многократно е призовавал тези права да бъдат по-добре защитени", допълни тя.

Мецола, която е част от групата на Европейската народна партия, е добре позната и в България. По време на протестите през 2020 година тя се обяви в защита на управляващите тогава ГЕРБ, които също са от групата на Европейската народна партия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Армеец
преди 2 години
Малтийската Мома може спокойно да заеме Пост в Дом за ЗАКЪСАЛИ пенсионери, където да компенсира минималните пенсии с минимални Ласки, с което ще се Гарантират Евентуални Пенсионерски Бунтове ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Армеец
преди 2 години
Изкуствено назначени Послушници, както В ЕС , така и у нас , коват Правила и Закони . Щом ни налагат Онлайн Образование и другите Дивашки Наредби, предлагам на територията , наречена все още БЪЛГАРИЯ, cледните ПРАВИЛА : ОНЛАЙН работа в Металургията, Земеделието, Транспорта, Полицията и Армията. В знак на УВАЖЕНИЕ и ПОЧИТ към Проамериканското ни Правителство , целият Министерски Съвет, барабар с неНанародните ни представители, да ни управляват от о-в Белене и ги храним само ОНЛАЙН ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Доста е натисната, за да промени мнението си за абортите...но пък човек трябва да е гъвкав особено, ако е на такъв важен пост. Сигнализирай за неуместен коментар