България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

От НСИ посочиха защо се топим, защо нацията застарява и колко са българите в чужбина

Магдалена Костова: Дължи се както на ниската раждаемост, така и на миграцията

10.01.2022 | 08:37 Редактор: Здравко Черкезов

Към 7 септември 2021 г. българите вече сме малко над 6,5 млн. За последните 10 години населението в страната ни е намаляло близо 850 000 души. 

"Застарява населението. Ако се погледнат данните между преброяванията, съотношението на децата и възрастните се е обърнало. Докато през 1992 г. 24% от населението е било до 17 години, а 14% – над 65, сега е точно обратното. Имаме изразен негативен процес на застаряване, който се дължи както на високата смъртност и ниската раждаемост, така и на миграцията", посочи директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ фактът, че предимно млади хора емигрират в чужбина, допълнително влошава отрицателния прираст на населението.

"За съжаление, на това преброяване и населението в активна възраст намалява. Една от причините е, че има големи кохорти от родено население през 50-те и 60-те години на миналия век. Тогава са се раждали по 150 хил. деца, докато сега се раждат средно 57 хил. Тези хора сега влизат в пенсионна възраст", изтъкна Костова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обясни и разликата между преброяването на НСИ и Регистъра на населението на ГРАО, който се използва за направата на избирателните списъци, според които 8,5 млн. българи имат право на глас.

"Целта на този регистър е осигуряване на административни услуги, включително и правото на глас. Нашата цел е да преброим реално пребиваващите на територията на страната, тъй като те са обект на политики. Различни са целите и не бива да се смесват двете числа", категорична бе Костова. 

Според нея българите в чужбина са около 2 млн. – това е разликата между българските граждани, според Регистъра на населението на ГРАО, и преброените от НСИ българи. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
1 rate up comment rate down comment 0
Това е то?
преди 6 месеца
Как да раждат жените като мислят само за удоволствие,и са мързели, пък и за дете дават само 50 лв.Преди/до 91 год/ даваха 35 лв Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 7 месеца
1
2 rate up comment rate down comment 2
Иванов
преди 7 месеца
Защото българката не ражда, затова ! Тя иска да се вее наляво и надясно ! Сигнализирай за неуместен коментар