Топим се като нация - в бъдеще повече работа ще се върши с по-малко хора

Демографската криза ще рефлектира върху пазара на труда, социалната политика, пенсиите

09.01.2022 | 10:33 Редактор: Елеонора Танева
Топим се като нация - в бъдеще повече работа ще се върши с по-малко хора

През седмицата Националния статистически институт оповести първите данни след Националното преброяване. 6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г. Това означава, че за 10 г. сме се стопили с 844 000 души.

В рамките на три десетилетия демографската пирамида на страната практически се е обърнала – докато според преброяването от 1992 г. делът на хората на 0-17 г. е бил 24%, а този на 65+ - 14%, днес местата им са разменени.

В резултат няма как да очакваме друго, освен процесите на застаряване и свиване на населението да продължат да се ускоряват и през следващото десетилетие. Това ще става с всички последствия за пазара на труда, социалната политика, пенсиите, данъчната система. Това анализира икономистът Адриан Николов за Института за пазарна икономика.

Много голям спад, с над 885 хиляди души, има в групата на населението в активна трудова възраст, или между 18 и 64 години. Бързият спад на работната сила носи със себе си конкретни последствия за българската икономика – в бъдеще ще се налага да се върши повече работа с по-малко хора.

Прогнозите са за свиване на икономическите неравенства между областите и по-бързо догонване на лидера София от останалите области.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК