Обратна тенденция: Как населението на най-малкото село в Русенско се увеличава

Пандемията е преобърнала тенденцията в Пепелина

06.01.2022 | 19:43 Редактор: Ваня Кузманова

Населението на България се е стопило с 844 хиляди души. Това показват първите оценки от преброяването, проведено през септември и октомври миналата година. Преброени са общо над 2,8 млн. домакинства, а окончателните резултати ще бъдат обявени до края на 2022 г. 

Пепелина е най-малкото село в област Русе. 

"В момента по постоянен адрес, тоест по лична карта, в селото се водят 10 човека, а по настоящ адрес се водят 40", каза кметският наместник на с. Пепелина Георги Корчев.  

Пандемията обаче е преобърнала тенденцията и през последните месеци населението вместо да се топи - расте, защото много от хората, които имат корени в Пепелина, се завръщат. 

"През лятото се увеличава населението на Пепелина от порядъка може би на 100 човека в най-топлите месеци. Все повече хора искат не просто да имат имот в селото, а да направят така, че когато дойде време за заслужена почивка, да имат място, където да избягат от града", допълни още кметският наместник. 

Според първите резултатите от преброяването в края на 2021 година, в селата продължава да живее около 1/4 от населението на страната. 

За последните десет години обаче са се стопили не само жителите на малките население места, но и в големите градове.  Наблюдава се е и продължаващо обезлюдяване в определени територии на страната. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК