България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Юлиян Петров: Много родители водят децата си на училище, а те имат симптоми

"Училището все пак показва, че е най-безопасната среда", заяви председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

05.01.2022 | 08:04 Редактор: Жаклина Иванова

Тестовете, които се прилагат на учениците, не са прецизни, за да хващат заразата. Това мнение изразиха редица учители и специалисти.

"Това е равносметката на учители, надявам се и на двете министерства. Всички, които са заразени и са преносители на Ковид-19, са отчели отрицателен резултат при тестването в училище. Но това, че не са съвършени, се знаеше от самото начало. Те са първата врата да се открият някакви евентуални зарази", посочи председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Според него по-добрият вариант е бил тестовете да се правят по домовете.

"Това щеше да даде възможност за много повече време. Доверието при нас е на карта, но колективната отговорност в България не е на това ниво, на което е в много други държави", смята д-р Петров.

Много родители водят децата си на училище, а те имат симптоми, добави събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"Училището все пак показва, че е най-безопасната среда, че има най-нисък процент на заразяване. В училище се спазват най-много правила. Учителите са с най-висок процент ваксинации - над 50%", информира председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

За предстоящата среща с министъра на образованието акад. Николай Денков, той подчерта, че е регулярна и опознавателна.

"Ще говорим за важните политики, за подреждането на приоритетите, за Ковид политиките. За нас по-важно е да се върнем към истинското образование, да се борим с една посредственост, която ни беше обхванала", уточни д-р Петров.

Гостът в студиото коментира и възможността учениците да започват училище на 1 септември вместо на 15-и.

"Българските училища не са подготвени за това. Ако учениците започват на 1 септември, това означава учителите да започнат работа на 15 август. Знаем, че България е една изключително топла страна, а в много стаи в училищата няма климатици", каза той.

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" подчерта, че са необходими промени в начина на преподаването в училище.

"Основният ни приоритет е да изискваме от учениците отговор, който съдържа мислене. Повторението в никакъв случай не ни върши работа. Прилагането на това, което сме научили, е това, което децата трябва да научат в училище. Трябва да избягаме от големия обем на знание и да се насочим към прилагането на тези знания, начините на мислене и към вкарване на готовност да бъдем на пазара на труда", заяви още д-р Петров.  

И апелира последно да бъдат затваряни училищата, ако това се налага, както и приоритет да бъде образованието, а не тестването на децата.

Според него основният дефицит, който се случва, е не знанието, а липсата на комуникацията и социализация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Е, И?! Всеки го е страх за се разсополи. Света се напълни с жалки, безгръбначни! Сигнализирай за неуместен коментар