България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Чуков: Русия няма да нахлуе в Украйна, но България е застрашена, ако допусне нови контингенти

"В момента има геополитическо преформатиране на света", посочи експертът по национална сигурност

23.12.2021 | 08:30 Редактор: Жаклина Иванова

В Украйна съзряха "намеци" за възможен ядрен удар от страна на Русия.

"Ако говорим за вербална ескалация, напрежението ескалира. С военни действия, особено с хипотезата, че ще има ядрен удар, това е несериозна работа. Украинците се опитват да привлекат внимание към конфликта, който имат с руснаците. В момента с предложението, което направиха руснаците на американците, с този "ултиматум", те преместиха световното обществено мнение от конфликта Украйна - Русия в отношенията между САЩ и Русия", заяви експертът по национална сигурност проф. Боян Чуков в студиото на "България сутрин".

Руснаците в своето предложение поставят условие НАТО и неговите съоръжения да се изтеглят там, където са били на 27 май 1997 г. - нещо, което американците ще отхвърлят, обясни експертът.

"Там се отваря една вратичка, защото руснаците казват, че ако те не го приемат, ще пристъпят към контразаплахи от тяхна страна. Путин колкото е прогнозируем, толкова е и непрогнозируем. Той винаги, когато казва нещо, го прави, но никой не може да разбере кога и по какъв начин ще го направи", изтъкна проф. Чуков.

Опитва ли се Путин да провокира конфликт?

"Не. Просто военните учения на НАТО и на американците стигнаха до такава точка на руските граници, в която вече крилатите ракети са съвсем неприемливо за руснаците време могат да стигнат до големите градове на Руската федерация", посочи експертът по национална сигурност пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, в момента засега и единствено от едната страна се правят инициативи за разговори.

"Всички искат да разговарят с Путин, защото руснаците казаха, че ще разговарят само със САЩ, а на втори план остават преговорите с НАТО", уточни той и добави, че със санкции нищо вече не може да се направи.

Според Чуков финансовият елемент на американското могъщество започва да се намалява и САЩ нямат финансовия ресурс да бъдат този лидер, който бяха преди 15 години.

"Китай е военно-индустриална държава. Русия е военно-енергийна държава, а САЩ са военно-финансова държава. Именно финансовият елемент на американското могъщество започва да се намалява. Ако доларът преди беше резервна валута в целия свят, в момента се е свил до 60%", смята проф. Чуков.

Експертът е категоричен, че в момента има геополитическо преформатиране на света и че всяка една държава се опитва да си изгради своя сфера на влияние.

Къде е мястото на България в този конфликт? Ще пострада ли Източна Европа?

"Естествено, че е застрашена страната ни. В момента, в който започнат да се вкарват нови контингенти, всички тези военни обекти стават "легитимна" цел на руските ракети. Всеки трябва да си прави сметката, когато се съгласява да участва в тази конфронтация. В момента всичко зависи от тези, които сме си избрали на изборите", каза още гостът в студиото.

Проф. Чуков е на мнение, че Русия няма да нахлуе в Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
pliska99@abv.bg
преди 2 години
"КРАДЕЦА ВИКО , ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА"...БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА , ОПРЕДЕЛЯЩА ПОЛИТИКАТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ !!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 2 години
Харесва ми фамилията му Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
провокации
преди 2 години
НАТО и Украйна са замислили провокация спрямо Русия и сега подготвят общественото мнение. Войната може да пламне много бързо. В момента, украинците провеждат учения до линията на съприкосновение с донбаските сепаратисти. Ако това учение прерасне в нападение над Донецката и Луганската републики, войната е започнала. Сигнализирай за неуместен коментар