България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондация помага на деца със специални нужди да покоряват върхове

"За всеки е важен пътят за постигане на целите", сподели Зорница Симеонов в "България сутрин"

17.12.2021 | 07:55 Редактор: Жаклина Иванова

Фондация "Конкордия" помага на деца със специални нужди да изкачат Мусала, Ком и Черни връх.

"Идеята за кампанията се появи от едни картини на децата, на които помагаме в семеен център "Посока". Те нарисуваха различни планински кътчета, благодарение на своето въображение и талант. Децата, за които се грижим, са със специални нужди, но имат своите таланти, които в случая са много големи", сподели експертът по комуникации към фондацията - Зорница Симеонова в студиото на "България сутрин".

А децата, на които помагат, са различни - понякога затрудненията им са от психологически характер, друг път - от двигателен. Понякога са такива със семейни затруднения, а възрастта им също е различна.

"За нас изкачването на върхове често не е изкачването, а всичко онова, което се случва по пътя. За всеки е важен пътят за постигане на целите, а при тях това са едни големи затруднения", подчерта Симеонова.

За изкачването на върховете децата ще бъдат разпределени в групи, които ще се отправят към съответните дестинации. Ще се направят и предварителни репетиции с кратки преходи.

"Кампанията доби много голяма популярност. Привлякохме за свои съмишленици много спортисти, които изявиха желание да ни помогнат в самите преходи. Мислим да привлечем и специални гидове", разясни Симеонова пред Bulgaria ON AIR.

Необходимата сума за кампанията е 2 700 лв. А дарението може да се осъществи в "Платформата.бг." или "dmsbg.com".

"Искаме да покажем на децата, че и те могат да си поставят цели и да ги постигнат, да формираме отношение към природата. С тези изкачвания те опознават много добре телата си, научават се на дисциплина", сподели събеседникът.

Планира се една група да бъде от 5- 6 деца и специален екип от поне четирима души.

"По Коледа обикновено се активизираме още повече. В момента сме в голяма кампания, свързана с нашия социален бизнес - имаме ателие за свещи и керамика. Предстои да отворим и физически магазин. Друга наша кампания е свързана със стена за катерене. Тя е за деца със специални нужди. Този проект е включен в една цялостна терапевтична програма, но за да я осъществим имаме нужда от финансиране", каза още Симеонова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК