България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Красиво опаковано мнозинство, но кой ще носи отговорност

Коментар на Христо Панчугов и Иван-Асен Иванов в "България сутрин"

06.12.2021 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Оптимистично новият кабинет може да бъде готов още тази седмица, реалистично - след седмица. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и номиниран за министър-председател Кирил Петков.

"Нямаме коалиционно споразумение, липсват приоритети и ясни лидерски позиции. Разказът на Кирил Петков за приоритетите спря на ниво публични консултации. Не всичко това може да бъде изпълнено. Предстои разговор как изглежда следващото управление, това е по-важният въпрос. Как ще си нареждат кабинетите, това е второстепенен въпрос", коментира политологът Христо Панчугов в "България сутрин".

Според него се търси шанс хората, които ще влязат в това правителство, да имат оправдание пред собствените си избиратели. 

"Ако имахме зададена ясна политическа цел, нямаше да има необходимост Петков да се обяснява за БСП, нито БСП да се обяснява защо е в едно управление с "Демократична България". Започва да изглежда много несериозно и нестабилно", изтъкна Панчугов.

Той е на мнение, че големият въпрос е кога ще е първото сътресение, което ще доведе до политически шантаж. Към този момент надделява популизмът, но той започва да става неразбираем. Не може да оправдаваме всичко с липсата на политически опит, защото такъв очевидно не липсва, смята политологът.

Запитан за новия председател на парламента Никола Минчев, Панчугов отговори: Младостта не е порок, в тази ситуация не е и особено предимство. Направи заявка за промяна на Конституцията, но не каза как изглежда тази промяна. Влязохме в режим, в който проблемите биват отлагани.

Политологът Иван-Асен Иванов посочи, че виждаме съзряване в българската политическа среда. Въпросът бил какво ще стане, когато дойдат първите проблеми пред това "красиво опаковано мнозинство". 

"Тогава ще проличат дефектите, които до момента са разваляли добре изглеждащите проекти", предупреди той пред Bulgaria ON AIR и добави, че фокусът трябва да е върху това да се дадат по-малко обещания и да се свърши повече реална работа.

Иван-Асен Иванов се съгласи, че има много проблеми, по които няма да видим действия за коренна промяна. В същото време било важно да установим, че новите хора нямат възможност да докажат пред обществото готовността да създадат дълготрайно управление.

"Най-ясна и точна оценка ще може да дадем като измине технологично време, в което това правителство се е сформирало и в работен режим сме видели какво представлява воденето на политики. Кой точно ще носи отговорност за случващото се, по какъв начин ще бъдат разпределени задълженията? Ако това не се очертае сега, влизаме в хипотезата, в която твърде много неща ни наподобяват ситуации, които и преди сме виждали", обясни той.

Иванов е на мнение, че имената в проектокабинета са доста очаквани.

"Изключително лош порок е да се спекулира брутално с Конституцията. Подрива целия авторитет, който имаме в държавността", каза още политологът.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Всички заедно ще я носят. Егати хейтърите! Сигнализирай за неуместен коментар