10-4-4-3: Вижте структурата на бъдещoто коалиционно правителство

Рашков и Денков остават, Нинова – вицепремиер?

05.12.2021 | 22:11 Редактор: Здравко Черкезов
10-4-4-3: Вижте структурата на бъдещoто коалиционно правителство

Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права.

Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3.

"Продължаваме промяната" ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери - това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която като зам.-министър председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.

За "Продължаваме промяната" освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната - за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.

И още  - транспорт, култура и здравеопазване. Министерство на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото- ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.

За "Има такъв народ" (ИТН) са определени - Външно мниистерство, енергетика, спорт и регионално развитие, там фаворит е бившият депутат от "Реформаторския блок" Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.

За "Демократична България" са правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, и екология, като министърът на екологията ще съвместя и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент, посочват източниците на БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК