Кирил Петков: Ще предложим Рашков за вътрешен министър, харесваме работата му

"Все по-близо сме до съставяне на коалиционно правителство", заяви той

04.12.2021 | 13:31 Редактор: Искра Ангелова

Все по-близо сме до съставяне на коалиционно правителство. Преговорите за подписване на споразумение продължават и през уикенда, а до края на следващата седмица вероятно ще е ясен и съставът на кабинета. Бойко Рашков ще е номинацията за вътрешен министър на "Продължаваме промяната".

Преговорите за кабинет са на финален етап, но имената в него още не са уточнени. Това ще стане след подписване на споразумение. Вероятно в него ще бъде заложено и всяка партия да има вицепремиер. От "Продължаваме промяната" ще предложат Бойко Рашков за редовен министър на вътрешните работи, обяви пред Сашо Диков Кирил Петков.

"Ние много го харесваме. Аз лично се радвам за работата, която той върши. Ние го познаваме. Работихме рамо до рамо в първото служебно правителство, но това не означава, че ще бъде той задължително. Това става след разговори с партньорите", заяви Кирил Петков.

Така той отхвърли версията, че председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова може да бъде издигната за вицепремиер и вътрешен министър. И от левицата отрекоха да са обсъждани конкретни имена, но според тях участието на лица от всяка партия в кабинета ще е гарант за стабилност на управлението. 

"Ако една политическа сила, независимо дали БСП, "Демократична България" или "Има такъв народ" остане извън управлението тази конструкция, би била нестабилна и животът на това правителство – кратък, което означава нови избори, нещо, което не трябва да допускаме. Обратното е правилно като принцип. Поемане на лична отговорност от политическите сили. Надявам се до празниците да имаме вече състав на МС и една яснота, защото трябва да се захванем с държавния бюджет", подчерта Явор Божанков от БСП.

От "Демократична България" обаче признаха, че са обсъждани и имена за бъдещи постове. А те очакват да получат Министерството на правосъдието.

"Да, това във всяка една от партиите е правено. Ако някой ви каже, че не са, ще ви излъже. Много са хората, които биха могли да свършат тази работа и биха стояли добре на този пост", коментира Иван Димитров от ДБ.

От ГЕРБ остават в опозиция с готовност за съдействие.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК