Божанков, БСП: Нямаме право на грешка, търпението на хората е изчерпано

Да направим стабилен редовен кабинет и да преведем България през кризите, очаква социалистът

03.12.2021 | 20:13 Редактор: Тодор Петров

Депутатът от БСП Явор Божанков заяви пред Bulgaria ON AIR, че очаква новото Народно събрание да е на висотата на очакванията на хората.

"Търпението е изчерпано, надеждата е крехка, България е в труден момент. Нашата отговорност е да направим стабилен редовен кабинет и да преведем България през кризите. ГЕРБ и ДПС декларираха, че ще бъдат конструктивна опозиция. От всички други групи си пролича отговорност и общи приоритети", коментира социалистът.

Преговорите за правителство са на етап финализиране на коалиционното споразумение, стана ясно от думите му. Има нагласа то да бъде подробно извадено публично, за да може всеки да се запознае с него.

"Обсъждането на имена е спекулация. Важното е коалиционното споразумение да даде перспектива на България не за 2-3 години, а за дълги години напред. БСП има фокус върху социалните искания - данъчна политика в подкрепа на младите семейства, доходите на възрастните, настояваме за промяна на модела на образование и здравеопазване. В околната среда имаше почти пълен консенсус и обедини бъдещите съюзници в управлението", каза още Божанков.

И бе категоричен, че до момента в БСП не са обсъждани имена за министри. Социалистът отбеляза, че такива не са дискутирани и по време на разговорите с "Продължаваме промяната".

"Надявам се до празниците да имаме състав на Министерския съвет. Трябва да се захванем с държавния бюджет, очакванията към нас са големи. Този парламент няма право на грешка, няма право на провал", посочи Божанков.

По думите му, ако една от трите политически сили (БСП, ИТН, ДБ) остане извън управлението, конструкцията би била нестабилна, а животът на правителството - кратък. Което ще доведе до нови предсрочни избори.

Начертахме общи приоритети като върховенството на закона. Това е реформа, която изисква много време и труд, изтъкна Божанков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК