Подадени ръце и заявки за обединение: Така започна животът на 47-ия парламент

228 народни представители положиха клетва в залата

03.12.2021 | 13:34 Редактор: Теодора Патронова

47-ото Народно събрание официално заработи. Новите депутати положиха клетва, а президентът поиска от тях стабилно управление и реформи. 34-годишният юрист Никола Минчев беше избран за председател на парламента. 

Народното събрание започна работа с 228 народни представители в зала. Най-младият парламент беше открит от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от ИТН.

"Много съм радостен и щастлив да видя толкова много млади хора в състава на 47-ото Народно събрание. Аз вярвам в младите, защото носят нов поглед, идеи, енергия, свои цели, идеали и очаквания”, заяви той.

Президентът Румен Радев по традиция се обърна към новите депутати и посочи какви очаквания има към тях.

"Демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници. Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, подчерта президентът.

От партиите първи думата взеха най-новите в парламента - "Продължаваме промяната". Кирил Петков изброи редица проблеми у нас и заяви, че отговорът се крие в няколко думи – алчност, егоизъм и нехайство.

От ГЕРБ ще бъдат опозиция, но подадоха ръка за помирение.

"Конфигурацията в настоящия парламент е плод на необходимост. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас от репресиите от страна на служебното правителство. Всяка илюзия че някой е победил безапелационно. Готови сме да водим конструктивни и публични разговори с всяка партия", заяви Десислава Атанасова. 

В първите си думи от ДПС отправиха критики към изборния процес, но призоваха за обединение.

"Кризата доведе до избори - изборите до задълбочаване на кризите. Гласуващите не дадоха властта на нито една партия, задължиха парламентарно представените партии да търсят съгласие за национални приоритети и решаване на кризите. С две думи – възстановяване на диалога", каза Карадайъ.

На същата позиция се оказаха и останалите парламентарни групи.

Корнелия Нинова заяви, че ако пресечем корупцията в зародиша ѝ, ако направим администрацията бърза и ефективна и въведем електронното правителство, ако реформираме съдебната система, то промяната е станала.

"ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, парламентът да работи през целия си мандат. Ще се стремим да следваме трите принципа за процъфтяване на човешкия живот и хората в България да бъдат спокойни“, поясни Любомир Каримански.

Христо Иванов от ДБ изтъкна, че вярва в институциите, процедурите, паметта.

"Няма как да говорим за демокрация, без да помним какво е било - тоталитаризмът, защото то винаги надига глава и се връща обратно. Виждам, че все повече хора търсят законност, може би това означава, че всички сме готови за съдебна реформа", добави той.

"Време е да стане свободна и независима държава, време е за възраждане", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Така с познатите заявки за промяна и борба с корупцията 47-ият парламент започна работа.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК