България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка в Австрия: Ще изтърпим локдауна, за да спасим Коледа

Сънародниците ни там са гласували масово за Румен Радев, посочи Мартина Шопова-Янев

22.11.2021 | 09:33 Редактор: Тодор Петров

В Австрия изборният ден на балотажа на президентския вот е преминал при рекордно ниска активност. Валидните бюлетини 3702, като мнозинството от хората подкрепят Румен Радев. Той е спечелил около 2800 от гласовете.

Това стана ясно от думите на журналиста Мартина Шопова-Янев в ефира на "България сутрин".

Сънародниците ни в Австрия не са имали проблем с упражняването на вота заради строгите Ковид мерки в страната. Не са имали никакви затруднения да гласуват, увери Шопова-Янев.

Запитана какво ще последва от локдауна в Австрия, тя отговори пред Bulgaria ON AIR:

Не са особено радостни. Усещам ясна мотивация в хората да изтърпим този локдаун, за да може да разчитаме на по-добро време по Коледа. Излизането ще става само при специални случаи. Може да ходим на разходка, да излизаме за физическо и психическо разтоварване, да изпълняваме служебните си задължения, да излизаме на пазар. Носенето на FFP маски е задължително във всички затворени пространства. Ресторантите ще работят само за доставки. Пълен локдаун до 12 декември.

От 1 февруари Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу Ковид-19. По този начин тя става първата държава в ЕС, която прибягва до крайната мярка.

"Предизвика обществен дебат, следва и парламентарен такъв. Има много въпроси около проектозакона. Допускам, че до 1 февруари ще се случат много неща. 66-67% вече са с втора доза, предстои бустерна. Може и да не се стигне до това налагане хората да се ваксинират", каза още журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК