България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблеми на вота в Германия заради ЦИК, в Румъния гласуваха в една единствена секция

Коментар на Катя Костова и Юлия Баховски

22.11.2021 | 07:52 Редактор: Искра Ангелова

Българите в Германия гласуваха в 82 секции и на балотажа за президент. Часове преди вота обаче липсваха методологическите указания, а на българите в Ерфурт се наложи да гласуват в една обединена секция. 

"Методически указани липсваха, но това не ни създаде никакви проблеми, тъй като изборът беше идентичен с този от миналата седмица. По-голям проблем беше това, че доста от членовете на СИК не се явиха заради заболявания и се наложи да бъдат сменени. ЦИК реагира изключително бавно, имената за смяна бяха пуснати още в четвъртък и петък, а решението дойде след края на изборния ден", каза журналистът и директор на Арт театър в Берлин Катя Костова за "България сутрин".

По думите ѝ това е недопустимо.

"Разбирам, че те са изключително заети, но за изборите в чужбина се ангажират предимно доброволци и сме длъжни по някакъв начин да пазим тяхното време, а не през целия ден да се чака потвърждение. И да не знаем дали реално те са членове на нашите комисии, или не", допълни Костова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че опашки не е имало, а гласуването е ставало много по-бързо.

"Тази седмица имаше 524 гласоподаватели. Активността е малко по-ниска от миналата седмица. Във всички секции са гласували малко над 1 500 души. Те са дали своя глас за Румен Радев, а малко над 300 са гласували за Герджиков", подчерта Костова.

А хиляди са българите, които живеят и работят на територията на Румъния, но за балотажа те гласуваха в една единствена секция – тази в посолството ни в Букурещ.

"Всичко премина много спокойно и без опашки, въпреки че броят на гласуващите българи в единствената секция в Румъния не е бил много по-малък от предишната неделя, когато имаше избори 2 в 1. 154 души упражниха правото си на вот", сподели основателят на информационен портал за българите в Румъния Юлия Баховски.

Тя е категорична, че изборите са се провели при спазването на абсолютно всички мерки, наложени от държавата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК