Бойкот заради "контролирания вот": Пълните секции в Турция останаха мираж

С питки и торти няколко от секциите във Великобритания посрещнаха гласоподавателите

21.11.2021 | 18:49 Редактор: Тодор Петров

По-слаба активност на вота зад граница. На втория тур на президентските избори българите в чужбина гласуваха в 749 секции в 68 държави. Най-голям брой избирателни секции зад граница имаше във Великобритания – 132, където е и една от най-големите български общности. Втори по брой са секциите в Турция - 126.

За разлика от миналата неделя, днес опашки пред урните в Турция нямаше. До ранния следобед в истанбулския квартал "Авджълар", където обичайно има голям брой гласоподаватели, своя вот бяха дали едва 300 души. 

Коментарите са, че бойкотът на балотажа е заради обвиненията в контролиран вот и опит за намеса на Анкара в българските избори. 

С питки и торти няколко от секциите във Великобритания посрещнаха гласоподавателите. Вторият тур на президентските избори премина спокойно, разказва координаторът от мрежата на изборните доброволци в Лондон Добромир Трифонов. 

"Машинното гласуване става изключително бързо. На балотажа всеки човек гласува за по-малко от минута", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Своя глас упражни и българската общност на британския остров Джърси. По традиция последни отвориха секциите в Съединените щати, а в Нова Зеландия и Австралия изборният ден приключи първи. 

Сънародниците ни в новозеландския град Оукланд отново не успяха да упражнят правото си на глас, тъй като провеждането на изборите беше забранено още миналата неделя заради влошена епидемиологична обстановка.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК