България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На балотажа няма как да активизират изселниците в Турция, важен бил вотът за парламент

Журналистът Мехмед Юмер: Турските медии не отразиха много активно изборите

22.11.2021 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Сънародниците ни в Турция гласуваха в 126 секции на втория тур на президентските избори. Изключително ниска беше избирателната активност на фона на засиления интерес на 14 ноември. В дните преди балотажа се повиши дипломатическо напрежение по оста София - Анкара. Имаше привикване на посланици за разговори, свързани с намесата на изборите у нас, както и връчване на дипломатически ноти. 

"След втория тур разбрахме дали българите в Турция живо се интересуват от политиката у нас или това е било внушение от турски медии или изселнически организации. Няколко фактора изиграха роля на 14 ноември ДПС да получи висока подкрепа от изселниците. Първо беше обръщението на Ердоган на 10-ата национална конференция. То изигра важна роля с посланието, че ако преди е имало клонинги на ДПС, то днес е ясно, че това трябва да спре", анализира журналистът Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин". 

Според него на изборите за парламент българите в Турция са имали по-голяма мотивация да отидат и да гласуват.

"На балотажа нямаше как да активизират изселниците. На тях им се внушава, че ако ДПС бъде представено по-мощно, гласовете на изселниците няма да бъдат загубени. Те са убедени, че така помагат на своите сънародници в България", добави журналистът.

Той е убеден, че е крайно време политиците да покажат на българите, че не всичко зависи от една партия. 

"Продължаваме промяната", като първа политическа сила, може да покаже на гражданите, че не една партия е гарант за етническия мир, а българската Конституция. Но ако се допуснат грешки, и на следващите избори Мустафа Карадайъ се яви и пак получи 90 000 гласа, няма да се чудим защо това се случва", уточни Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторът добави също, че турските медии не са отразили много активно изборите у нас.

"В "Хюриет" отразиха дипломатическото напрежение между София и Анкара, но поставиха по-голям акцент върху напрежението на границата и проверката на автобусите. Там имаше само подзаглавие, че ДПС подкрепя кандидатурата на Герджиков на балотажа", заяви журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК