fallback

Радев срещу Герджиков - кой спечели и кой загуби от дебата?

Коментар на политолозите проф. Румяна Коларова и Георги Проданов

19.11.2021 | 09:06 Автор: Тодор Петров

Битката за бъдещия президент на България се решава в неделя, а снощи се проведе дългоочакваният дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. 

"Важният въпрос, който трябва да се зададе на Радев, е защо в резултат на неговото управление икономическият ръст на България се е сринал от 9,9% на 0,4%. Той е "безгрешен" този човек. Дебатът беше сблъсък на човек с аргументирана мисъл и човек с многословия, който се опитваше да избегне най-болезнените въпроси", смята политологът проф. Румяна Коларова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че големият проблем не е Ковид-19, а "Мариците", но най-големият проблем бил сриването на икономическия ръст.

"Радев обясняваше какви страхотно ефективни мерки са взети по отношение на болниците, но Герджиков му каза истината - не получават обещаните пари и лекарства. Ръстът на тази вълна се пречупи като жертвахме децата за всички останали. Това е управленски провал. Проф. Герджиков не успя да сложи силен акцент върху провала в икономическата сфера", каза още проф. Коларова.

Политологът Георги Проданов е на мнение, че в дебата и двамата опоненти не са имали желание да победят, а всеки се опитвал да не загуби. По думите му Радев е изпълнил дебата перфектно тактически, с изключение на изпускане на фразата, че Крим е руски.

"Герджиков не успя да влезе в тази кампания в ролята на основен претендент за президентския пост. Това личеше и снощи, беше по-неуверен като присъствие. Опитваше се да провокира Радев, в повече случаи неуспешно", подчерта Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Според него проф. Герджиков не е подготвен за тази роля на кандидат - като присъствие, като фрази, като политическо говорене. Не се чувстваше в собствени води. При Радев говоренето маскира познаването или непознаването на дадена тематика, докато Герджиков опитваше да бъде по-искрен в говоренето си и това му носеше проблеми, изтъкна Проданов.

И добави, че е хиперболизиран броят на гласувалите в Турция. 

"ДПС в момента допуска българската политика да излезе извън неговия контрол и да отиде в Анкара. Това не е в полза на ДПС, не е в полза и на България. Нещата преминават в междудържавни отношения", коментира политологът.

"Този скандал целенасочено беше раздухан от администрацията на Радев. С него се опитаха да замажат дипломатически гаф, който е свързан със Северна Македония. Оказа се, че бъдещите министри са готови да правят компромиси. Мисля си, че ни чака трета национална катастрофа. Заплахата от мигрантска вълна към България е нещо по-важно от 300 хил. гласа", настоя на свой ред Коларова.

Тя посочи още, че имаме заявка за 4-партийно правителство, в което има 3 партии в разпад и една партия, която не съществува. 

"Радев вчера заяви, че ще прави нов политически проект. Виждам живота на това правителство като подготовка за новия проект на Радев. Проектът му е невъзможен без да унищожи БСП. ДБ беше конструирана като проект, който да се позиционира в центъра. Всъщност те катастрофираха. Ще има нестабилност, не виждам как ще изкарат до догодина по това време", заяви Коларова. 

Проданов очаква политиката на "Продължаваме промяната" да бъде нито лява, нито дясна. А БСП и ДБ биха допуснали това, за да гарантират оцеляването си с участието във властта. Политологът очаква правителство с кратък хоризонт на управление.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback