България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Диабетиците прекарват по-тежко Ковид-19, често се стига до смърт

Нито една ваксина не е противопоказна за тези пациенти, категоричен е д-р Явор Асьов

18.11.2021 | 08:10 Редактор: Елеонора Танева

Последни световни проучвания показват, че Ковид-19 е отключил нов тип диабет. Причините - пандемията промени начина на живот на хората и все по-рядко се правят профилактични прегледи. 

"Пандемията повлия върху всички аспекти на живота. Това е стресово заболяване, което увеличава отделянето на стресови хормони. Ковид-19 може директно да атакува бета-клетките, които произвеждат инсулин. Може да се стигне и до развитието на захарен диабет. Пациентите с диабет, особено ако не е добре компенсиран, са с повишен риск от тежко протичане на Ковид-19", подчерта главният асистент към Катедра "Вътрешни болести" и Клиника по Ендокринология на "Александровска болница" д-р Явор Асьов пред "България сутрин".

Той е категоричен, че пациентите с диабет са сред рисковите групи, за които ваксинирането срещу коронавирус е препоръчително

"При тях рискът от тежко протичане на Ковид-19 е голям, често се стига и до смърт. Имунизирането е много важно. Всички пациенти със захарен диабет и наднормено тегло трябва да го направят, без значение с коя ваксина. Няма противопоказания, заради които тази група хора да откаже ваксинацията", уточни ендокринологът.

Друго притеснително по време на пандемията са все по-редките посещения за профилактични прегледи. 

"Захарният диабет има дълга безсимптомна фаза, превенцията е ключова за справянето с болестта. Има случаи, в които човек живее 5 до 10 г. с болестта, преди да му бъде поставена диагнозата. Риск от развитие на заболяването има при хората с наднормено тегло, с високо кръвно налягане, при обездвижване, при лица над 45 г.", алармира д-р Асьов пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът уточни, че диабетът може да бъде лекуван, ако диагнозата бъде поставена рано, когато пациентът отдели дори минимално време и усилия за подобряване на здравето си. И определи затлъстяването като една от съвременните пандемии.

"То води до редица други заболявания, сред които и сърдечно-съдови. Затлъстяването е първопричината за много заболявания. Може да бъде избегнато като се изключат храни и напитки с празни калории - алкохол и газирани напитки. Друга важна стъпка е  намаляването на въглехидратите. Също така е необходимо подобряване на физическата активност", заяви медикът.

По думите му ползите от ядките са преувеличени, защото и те съдържат много калории, без значение дали се приемат сурови или печени. Добрата новина, която подчерта, е, че по време на пандемията не са се увеличили драстично случаите на диабет при децата. А симптомите, за които родителите трябва да следят, са повишено уриниране, намаление на теглото при повишен апетит, сухота в устата.

Ендокринологът изтъкна превенцията като важен фактор за намаляването на случаите на диабет. Пример в тази посока е информационната кампания на Novo Nordisk по повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Когато човек е болен е уязвим. Повечето хора са болни и ето резултатите - истинка катастрофа! Сигнализирай за неуместен коментар