България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Все повече деца с диабет: Отключва се много по-рано, боледуват и бебета

Коментар на доц. Калинка Коприварова и Елисавета Котова в "България сутрин"

27.08.2021 | 08:03 Редактор: Тодор Петров

Броят на децата с диабет в световен мащаб се е увеличил двойно. Това показва ново американско изследване.

"У нас децата с диабет не са се увеличили двойно, но е налице тенденция за нарастване. Играят роля различни вирусни инфекции, стресови ситуации. Не е за пренебрегване това, че животът на диабетиците Тип 1 се увеличава и се увеличава възможността за репродукция. Не е задължителна наследствеността при Тип 1 диабет, но тя съществува", коментира детският ендокринолог доц. Калинка Коприварова в "България сутрин"

Диабетът се отключва най-често в пубертетна възраст и около 6-годишна възраст. През последните години вторият пик, около 6 години, се увеличава, стана ясно още от думите ѝ.

"Първите признаци - детето започва да слабее без видима причина, без съществена промяна в апетита, започва да пие много вода. Едно дете, което на 4-5 г. вече е спряло да се напикава, изведнъж започва да се изпуска. Ставането през нощта при големите, ходенето до тоалетната, това трябва да направи впечатление, че нещо не е наред", обясни доц. Коприварова.

По думите ѝ детският диабет трябва да бъде диагностициран до един месец, тъй като след това настъпва диабетна кетоацидоза и кома.

"Трябва да се познават признаците, включително и от личните лекари, които понякога търсят инфекция на пикочните пътища и вниманието от диабета се отклонява. Най-често вирусната инфекция отключва диабета, но отключване означава изява на клиничната картина. Не може да проведем профилактика и да търсим преддиабет Тип 1", разясни доц. Коприварова. 

Тя бе категорична, че у на няма проблеми с лечението на захарен диабет Тип 1 - разполагаме с всички видове инсулин, който е основното лечение и е безплатен.

Думите ѝ потвърди и председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Тя посочи, че вчера се е взело решение хора с диабет Тип 1 да могат да използват сензори за измерване на кръвната захар. Нещо, което е липсвало в България.

В България броят на децата с диабет се върти около 2000. След навършването на 18 години децата с диабет минават в групата на възрастните.

"В последните години възрастта, в която се отключва диабет, все повече пада. Имаме и бебета с диабет, което е много притеснително. В наши дни има много информация. Донякъде родителите са подготвени и сами разбират, че при детето е настъпило някакво притеснение", заяви Котова.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК