Има ли връзка между недоспиването и диабета?

Кофеинът, пушенето и алкохолът са сред непрепоръчителните вещества преди лягане

12.08.2021 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова
Има ли връзка между недоспиването и диабета?

Лошият сън и недоспиването могат да повлияят много негативно целия организъм и здравето на всички нива. Недоспиването може да предизвика и повишаване на кръвната захар, като заедно с това се повишава и рискът от диабет. Лошият сън може да направи и контролирането на вече съществуващ диабет по-трудно. 

Има много фактори, от които зависи сънят и неговата продължителност. Повечето хора се нуждаят средно от 7-8 часа сън на денонощие, като за предпочитане е спането да се случва по едно и също време, за да се изгради рутина.

Намаленото количество сън и редовното недоспиване могат да причинят множество здравословни проблеми, дори да повишат риска от опасни здравословни състояния. Един от многото опасни ефекти на безсънието и недоспиването повишеният риск от диабет. 

Липсата на сън се свързва с инсулинова резистентност, повишаване на кръвната захар, кръвното налягане. Ако не спите достатъчно, това може да ви накара да посягате към нездравословни храни,  въглехидрати и захари, защото будуването води до огладняване. Това довежда до омагьосан кръг, в който недоспиването създава условия за постоянно високи стойности на кръвната захар, а високата кръвна захар пък е причина за влошаване на съня, според изследвания, публикувани в diabetes.co.uk.

Клиника Майо предлага изграждането на рутина в съня като основна мярка против безсънието. Промените в навиците могат да подпомогнат и улеснят заспиването и непробудния сън през нощта. Установяването на режим на редовно лягане по едно и също време е важно за подтикването на организма да свикне да изпитва нужда от сън в един и същи диапазон в денонощието.

Важно е и да не се храните обилно 2-3 часа преди лягане. Ако вечеряте късно и вечерята ви е тежка, изпълнена с наситени мазнини и прости въглехидрати, заспиването става много по-трудно. Много по-вероятно е да се будите често през нощта, ако се храните обилно на вечеря, съобщава az-jenata.bg.

Кофеинът, пушенето и алкохолът са сред непрепоръчителните вещества преди лягане. Те могат да повлияят много негативно на съня. В добавка те могат да повишат и кръвната захар и холестерола. 

За да улесните заспиването е важно и да контролирате стреса в ежедневието си. Хроничният стрес води до безсъние, трудности в заспиването, високи стойности на кръвната захар и повишен риск от диабет. Стресът повишава риска и от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Упражненията и редовната физическа активност са един от основните методи за намаляване на стреса в организма. Тренировките преди лягане обаче не трябва да са прекалено тежки и изтощаващи, защото имат обратния ефект – повишават стреса и влошават съня.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК