Ранобудни или поспаливи? Ето защо ранното ставане е по-полезно

Условието да взимате нужната доза сън е да си легнете по-рано

15.07.2021 | 08:56 Редактор: Здравко Черкезов
Ранобудни или поспаливи? Ето защо ранното ставане е по-полезно

Хората се делят на типове личности според много и различни фактори. Едни от тях са ранобудните и поспаливите типове личности или така наречените "чучулиги" и "сови". За "совите" ранното ставане е истинско мъчение, но то определено има многобройни ползи. Ето и най-важните сред тях.

Защо е полезно да започнете да ставате рано?

1. Имате повече време за себе си.

Когато си легнете късно и станете късно, по-голямата част от деня вече е преминала. Така не ви остава достатъчно време да се справите с всички ангажименти през деня, а и да ви остане свободно време за вас самите. Ако ставате по-рано ще имате повече време да структурирате деня си, така че да вземете всичко от светлата част на денонощието.

2. Повече време за упражнения.

Когато станете рано ще ви е по-лесно да се събудите, да тренирате, да изпиете кафето си на спокойствие, без да бързате преди работа.

3. По-малко време в задръстване.

Трафикът сутрин е ужасен. Той може да ви забави и да развали всичките ви планове още от сутринта. Ако станете по-рано и тръгнете по-рано, това ще ви спести време и нерви.

4. Повече време за приключване на ангажиментите.

Когато правите нещата не в последния момент, а си оставяте повече време, това намалява стреса и ви прави по-продуктивни. Може да се случи, ако ставате рано и започвате деня си преди всички.

5. По-добър сън.

Много хора се страхуват от ранното ставане, защото го свързват с по-малко сън. Това не е така. Условието да взимате нужната доза сън е и да си легнете по-рано. Това е естественият механизъм, от който тялото ни се нуждае. С времето ще свикнете и ще се убедите колко бодри ще се чувствате, ако си лягате по-рано и ставате по-рано.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК