Това са храните, които помагат за по-добър сън

Те улесняват заспиването и поддържат дълбочината на съня през цялата нощ

23.06.2021 | 15:23 Редактор: Жаклина Иванова
Това са храните, които помагат за по-добър сън

Здравословното състояние на организма започва да губи своя баланса, ако нямаме добър сън. Препоръчителните 7-8 часа здрав и непробуден сън, по възможност по едно и също време в денонощието, са задължителни, за да може организмът да се справи с всички предизвикателства на стреса.

Важен фактор за здрав и продължителен сън е и храненето. Има огромно значение какви храни ядем преди сън, както и на вечеря. Техният хранителен състав, витамини, минерали, макро и микронутриенти оказват голямо влияние върху това дали сънят ни ще е добър или не.

Някои вредни храни имат свойството да пречат изключително много на съня. Сред тях са пържените храни, тежките храни, богати на наситени мазнини и протеини, бързите въглехидрати и захари, трансмазнините, а също и алкохолът и кафето.

Но има и храни, които са полезни за подобряване на съня, улесняват заспиването и поддържат дълбочината на съня през цялата нощ, като по този начин спомагат за по-доброто протичане на механизмите му. Тези храни са богати на калий, магнезий, калций и желязо, които са ценни минерали за функциите и механизмите на съня. Те играят съществена роля в отделянето на мелатонин – хормонът на съня.

Овесена каша 

Овесените ядки заместват прекрасно белия хляб, който стимулира свръхсекреция на инсулин и води не само до влошен сън, но и до редица здравословни проблеми, включително повишен риск от диабет. Малка купа с овесена каша може да ви помогне да спите по-добре през нощта.

Череши

Черешите са вкусен сочен плод, който също стимулира секрецията на мелатонин благодарение на минералите в състава си. В добавка, черешите са с нисък гликемичен индекс, което предпазва тялото ви от резки скокове в кръвната захар и ги прави подходящи за похапване вечер.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК