Учени установиха защо хората с диабет са с повишен риск от тежък Ковид-19

Те произвеждат много молекули на рецептор, който ускорява разпространението на SARS-CoV-2

17.08.2021 | 12:47 Редактор: Елеонора Танева
Учени установиха защо хората с диабет са с повишен риск от тежък Ковид-19

Все по-често в статистиката за починалите от усложнения от коронавирусната инфекция са хора с диабет. Защо те са по-уязвими? 

Повишеният риск от тежък Ковид-19 при диабетиците се дължи на факта, че клетките на техните бъбреци и други органи стават по-уязвими към вируса поради високата концентрация на ACE2 рецептора вътре в тях. Учените стигнаха до това заключение, а изводите им са публикувани в bioRxiv.

"Постоянните колебания в нивата на глюкозата променят метаболизма на клетките на диабетиците и работата на техните гени, така че те започват да произвеждат много молекули на рецептора на ACE2. Това допринася за разпространението на коронавируса в тъканите на бъбреците и другите органи на диабетиците”, пишат изследователите.

Този рецептор играе критична роля в процеса на проникване на вируса в заразените клетки.

Учените са отгледали от стволови клетки миниатюрен аналог на бъбреците на диабетици и са се опитали да установят какви нарушения ще възникнат в работата на клетките му.

Оказа се, че резките колебания в концентрацията на глюкоза сами принуждават клетките на бъбреците и други органи на пациентите да произвеждат много молекули ACE2. 

Допълнителни експерименти показват, че подобна промяна в жизнената активност на клетките значително ускорява разпространението на SARS-CoV-2 през бъбречната тъкан. Когато учените "блокираха" ACE2, бъбречните клетки бяха защитени от инфекцията, пише БГНЕС.

Затова учените препоръчват тази особеност при диабетиците да се има предвид при лечението на Ковид-19 и разработването на лекарства, които потенциално могат да защитят най-уязвимите популации от развитието на тежките форми на заболяване след заразяване с ковид.

Предстои резултатите от изследването да бъдат обсъдени от независими експерти.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК