Около 1 млн. българи са извън официалните данни за заразените с Ковид-19

По неофициални данни 39% от българите са се срещали с вируса, заяви д-р Недялко Калъчев

10.08.2021 | 15:50 Редактор: Елеонора Танева
Около 1 млн. българи са извън официалните данни за заразените с Ковид-19

"По последни данни на МЗ за преболедувалите, хората с тестове за антитела са 610 000, и то такива, локализирани през ЕГН. За жалост не се разбира колко от тези хора са и ваксинирани, тоест антителата са вследствие не на болест, а на ваксината. И това са общо данните от началото на пандемията". Това заяви д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории.

Според него необхванатите от никоя статистика заразени и преболедували хора са около един милион.

"Не е направено представително проучване за имунния статус на населението, а ние с колеги от страната направихме случайна лабораторна извадка, но тя не е представителна. Тогава данните показаха, че 39% от българите са се срещали с вируса", посочи Калъчев пред БНР.

Той подчерта, че НЗОК има данни за здравния регион на лицата, но пък тази информация не достига до Министерството на здравеопазването. 

"За жалост Европейската комисия не одобри хората с антитела да имат сертификат за придвижване. Това беше премахнато от Европейската комисия при обсъждането. А иначе анитителата спадат с времето, но може да продължат и след 8-мия месец", каза още д-р Калъчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК