Имате висока кръвна захар - това не означава автоматично, че страдате от диабет

Състоянието се нарича недиабетна хипергликемия

09.06.2021 | 06:30 Редактор: Десислава Атанасова
Имате висока кръвна захар - това не означава автоматично, че страдате от диабет

Диабетът е заболяване, което се характеризира с висока кръвна захар. Свикнали сме да смятаме, че който има висока захар, има диабет. Това не е съвсем така. Съществува състояние, при което нивата на кръвната захар са високи, но това не означава автоматично, че човекът страда от диабет. Състоянието се нарича недиабетна хипергликемия.

Недиабетната хипергликемия може да е временно състояние вследствие на заболявания, стрес, вирусни инфекции, при което нивата на кръвната захар са високи, но все още няма същински диабет.

Най-голямата опасност за здравето, което хипергликемията предизвиква, е че при нея няма симптоми. Това означава, че може да имате високи стойности на глюкоза в кръвта без да подозирате. Това може да причини увреждания на тъкани и органи, ако нивата на кръвната захар не бъдат овладени.

Недиабетната хипергликемия може да възникне в резултат на стресово събитие, травма, нараняване, инфекция, според Verywell Health. Състоянието може да се появи след преболедуване на някакво заболяване. Когато тялото е под някаква форма на стрес, то може да произвежда повече хормони, за да отблъсне болестта, пише healthline.com.

Високата кръвна захар в повечето подобни случаи е временно явление и отшумява след преминаване на състоянието. Понякога обаче състоянието остава трайно.

Повече четете на сайта Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК