Откриха нови методи при лечение на Диабет тип 1

Учени създават конвекционно подобрени микроинкапсулирани устройства

10.09.2021 | 10:32 Редактор: Десислава Атанасова
Откриха нови методи при лечение на Диабет тип 1

Екип от представители на Харвардския, Масачузетския университет и „Бригъм и женска болница“ създават конвекционно подобрени микроинкапсулирани устройства за борба с диабет тип 1.

Диабет тип 1 е заболяване, при което клетките, които отделят инсулин в задстомашната жлеза загиват под действието на имунната система. Затова и заболяването се води и автоимунно.

Съществуват няколко подхода в лечението на диабет тип 1. Единият е с подкожно въвеждане на инсулин при високи нива на кръвната захар. Друг подход е употребата на инсулинови помпи, които самостоятелно инжектират инсулин, когато доловят покачване в нивата на глюкоза в кръвта, а отскоро съществуват и така наречените микроинкапсулирани устройства.

Тези устройства се имплантират и физически съхраняват бета-клетки, продуциращи инсулин. Самото устройство обвива клетките и ги предпазва от въздействието на имунната система, но позволява приток на хранителни вещества и кислород. Уви, въпреки това тази технология има своите ограничения.

Досегашните устройства разчитат на принципа на дифузията, вследствие на които само някои клетки успяват да си набавят нужните вещества. Новите модели притежават непрекъснат поток, който достига до всички клетки и снабдява с нужните продукти, което създава условие за растеж и оцеляване на цялата клетъчна популация.

Повече по темата четете в сайта Puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК