fallback

Отец Николай: Има много суеверие и празноверие в обществото, липсва правилната вяра

"Проповед е и личният пример – архиереи се ваксинираха", подчерта свещеникът

17.11.2021 | 08:07 Автор: Здравко Черкезов

Започнаха 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер. В седмица на изборни страсти - какво липсва в душевността на политиците, за да стигнат до единение в парламента?

"Смирение и доброта. Божиите заповеди се базират на грижа за по-слабите, по-малките, по-немощните, по-нуждаещите се и ако виждаме виждаме у другия неговата слабост и се опитваме да му помогнем, тогава ще има повече доброта. Доброта ни липсва", заяви отец Николай Георгиев в "България сутрин".

Според него трябва да творим доброто, защото у всеки един от нас има образ Божий. 

"Много сме разединени. Спасението е лично дело, но в църквата – нашият социум е там, където е Христос Господ. Иисус е моралният ни стожер, а в обществото има Бог на парите, Бог на някаква злоба. Тогава около какво да се обединим? Аз предпочитам около Христос и доброто, тогава ще има "ние". Сатаната не може да победи саможертвата. Когато някой се жертва за ближните си, остава в историята и винаги носи победа", посочи свещеникът.

По думите на отец Николай в обществото ни липсва правилна вяра, но за сметка на това има много суеверие и празноверие.

"Ако имаме вяра да следваме Божиите заповеди, ще знаем, че за да стигнем до другия бряг, ще трябва да си намокрим краката. Не можем да го прескочим. Влизането в тези трудности без вяра означава виждане само на злото, лошото и мръсотията. Влизането в трудностите с вяра означава, че знаем къде ще стигнем. Всеки има вяра, въпросът е тя да е правилна. Моралният компас е Господ Иисус Христос", категоричен бе той.

Вярата без дела е мъртва, подчерта отец Николай и посочи пример с ваксините:

"Църквата не е медицински институт, но както призова Негово Светейшество патриарх Неофит – да помислим за лекарите. Проповедта понякога е личният пример. Видях архиереи, свещеници да се ваксинират и мисля, че това е достатъчно за хората, които наистина искат доверието на Църквата", изтъкна свещеникът пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback