България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Глушков: Александър Везенков е абсолютно готов за НБА

Интервю на Мария Константинова с президента на Българската федерация по баскетбол

12.11.2021 | 09:44 Редактор: Здравко Черкезов

Поредицата "Златните" тази седмица ни среща с първия и единствен българин към момента, играл в НБА – Георги Глушков, който понастоящем е и президент на Българската федерация по баскетбол (БФБ). 

Най-успешният ни баскетболист разказа пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова за големия си пробив в Лигата на извънземните, уроците за жестоката конкуренция в Америка и класирането на националния отбор на Европейското първенство през 2022 г. 

Глушков определя началото на професионалната си кариера като "интересен случай".

"Исках много да играя баскетбол, а не ми се получаваше. Не бях нито много висок, нито много добър. Баскетболът тогава бе за високите хора, бяха доминиращи фактори. Така се случи, че отидох в Ямбол и като си помисля, е било късмет да срещна Симеон Варчев, който ме хвана за ръка, повярва и ме накара да сънувам да стана добър баскетболист", сподели легендата на българския баскетбол пред Bulgaria ON AIR

Впоследствие той е поканен да участва в драфта на НБА през 1985 г. 

"Не можахме да разберем, че съм поканен от професионален отбор от НБА. Разбрах го, когато слязохме на летището и видяхме около 40 журналисти и 10-15 камери и започнахме да се оглеждаме да питаме коя холивудска звезда пътува с нас. Оказа се, че те са дошли за нас", спомня си Глушков.

По думите му той не е бил притеснен по време на първия си мач в НБА срещу изключително силния тогава "Ел Ей Лейкърс", защото присъствието на легенди като Меджик Джонсън и Карийм Абдул-Джабар "те вдига до небесата".

Александър Везенков е абсолютно готов за НБА, смята Глушков.

"Аз очаквам той да бъде поканен, да намери място там, защото той вече е готов. След толкова години упорито търпение смятам, че е готов. Евролигата е много трудно състезание, той показа, че може – както в защита, така и в нападателен план", категоричен бе президентът на БФБ.

Според него българският национален отбор по баскетбол е израснал много, за да се класира за Европейското първенство.

"Класираха се с много мъжка игра. Баскетболът е война на игрището между двата отбора. Показахме, че можем, преди бяхме много близко. Имахме мачове, когато не ни достигна малко, но явно отборът израсна психически", отбеляза той.

За да се развива баскетболът в България, според Глушков, трябва да се осигурява среда за младите състезатели и треньори, като същевременно се изисква повече от тях. Алекс Везенков е един от примерите как трябва да се работи с младите, стана ясно от думите му.

Глушков би изписал със златни букви името на Стефка Костадинова "с непобедимия ѝ рекорд".

Гледайте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК