България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Босоногата кралица Йорданка Благоева: Чакайки своя скок, винаги търсех българския флаг

Интервю на Мария Константинова със сребърния медалист от Игрите в Мюнхен

05.11.2021 | 09:50 Редактор: Здравко Черкезов

Поредицата "Златните" тази седмица ни среща с Босоногата кралица на българската лека атлетика във високия скок – Йорданка Благоева

Сребърният медалист от Игрите в Мюнхен разказа пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова за 17-те секунди, които я разделят от златния медал, за различните стилове на скок, които е изпълнявала, както и за предизвикателствата и трудностите, през които е преминала, за да стигне до двата олимпийски медала в спортната си кариера.

"Босоногата кралица" е заглавието на известната биографична книга за Благоева, дело на Юлия Пискулийска. 

"Израснала съм на село и много обичах да ходя боса. След това повечето ми лагери бяха в спортната база във Варна и естествено, по цял ден ходих боса. Имаше треньор, който каза – "Нашата босонога кралица" – и оттам тръгна това име", разказа Благоева пред Bulgaria ON AIR.

И сега обича да ходи боса. "Може би тази връзка със Земята ми дава много сили", сподели тя.

Благоева има сребърен и бронзов медал от Олимпийските игри в Мюнхен и в Монреал, но не и златен.

"В Мюнхен битката бе между Улрике Мейфарт и мен. Така стана, че летвата падна 17 секунди, след като бях вече скочила, и така станах втора, а тя първа. Французите вдигнаха повече врява, че несправедливо съм ощетена, но нашите така и не повдигнаха въпрос. Една година след това на Стойка Миланова бившият съпруг бе във Виена и каза, че има филмов материал как журналист е бутнал стойката", разкри сребърната медалистка от Игрите през 1972 г. 

Всичките ѝ медали могат да бъдат открити в Музея на спорта, където Благоева ги дарява след 50-ата си годишнина, "за да знаят младите, че България има своите постижения в спорта". В трудните моменти винаги са ѝ помагали българският флаг и химн.

"Чакайки своя скок, винаги търсех българския флаг. Може да звучи сантиментално, но това помагаше. За мен българският флаг и химнът винаги са били нещо много велико", подчерта Благоева.

Успешната българска лекоатлетка посочи и кой е най-ценният съвет, който е получила от нейния треньор. 

"Много глина има по света, но тя трябва да попадне в ръцете на майстор, за да се получи шедьовър", сподели Благоева.

Благоева не се колебае да изпише със златни букви в историята на българския спорт имената на Стефка Костадинова, Христо Стоичков и Боян Радев, които по думите ѝ са "еталонни спортисти, които не легнаха на старата слава, а продължиха да работят и в момента са на върха" .

Гледайте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК