България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Петрова: Готови сме със следващите златни момичета

Интервю на водещата на "България сутрин" Мария Константинова със зам.-председателя на Федерацията по художествена гимнастика

15.10.2021 | 10:13 Редактор: Здравко Черкезов

Трикратната световна и трикратна европейска шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова е първият гост в рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Тя разговаря с Мария Константинова за любовта към гимнастиката и новите поколения златни момичета.

"Титлата шампион е постигната с много труд и с много време. Тя дойде след дълъг период на борба, на съревнование с мен самата. Накрая дойде щастието да стана шампион. Стигнах върха, след това бе по-трудно да се задържа на него", призна Петрова.

В своята кариера гимнастичката винаги е следвала лайтмотив на Иван Славков – Батето: "Не трябва да се оплакваме, че короните ни тежат, а да продължаваме да им лепим брилянти".

Първите си стъпки в художествената гимнастика тя прави с помощта на Анастасия Генова и Наталия Моравенова.

"По онова време, 80-те години, държавата беше изградила система, в която се набираха дечица от детски градини и училища за различни спортове. По тази програма аз попаднах под погледа на две треньорки, които дойдоха, за да си търсят дечица за художествена гимнастика. Едната беше червенокоса – Анастасия Генова, а другата беше Наталия Моравенова – приличаше на една руса фея. Като я видях, бях готова да направя всичко, което тя пожелаеше от мен", разказа Мария Петрова.

Нищо не ѝ липсва в професионалната кариера.

"Истината е, че всичко, което съм искала в гимнастиката, съм го постигнала. Нямам олимпийски медал, но пък осъзнавам ясно, че двете Олимпиади, в които съм участвала - Барселона 92 и Атланта 96, самата аз бях под такова напрежение и стрес. Имах проблеми вътре с отбора, треньорите – исках просто да играя, не гонех на всяка цена златния медал и може би това е моят пропуск", сподели трикратната световна шампионка.

Според нея художествената гимнастика е един от най-красивите спортове.

"Художествената гимнастика е най-добрият спорт за момичета, защото, освен да изгради силни характери, той също изгражда красиви и елегантни тела - за да бъде достойно то да се нарече жена", изтъкна Мария Петрова.

Като заместник-председател на Българската федерация художествена гимнастика тя се чувства прекрасно, а с Илиана Раева са "страхотен екип".

"Ние обичаме това, което правим и се концентрираме в работата, която трябва да свършим, за да стигнем там горе. Не сме позволили да бъдем на йота назад, да не бъдем толкова дисциплинирани, да изискваме по-малко", подчерта тя.

Бившата гимнастичка се надява в бъдеще България да има и олимпийска шампионка в индивидуалната дисциплина.

Мария Петрова е кандидат за Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ на Конгреса на световната централа в края на годината. За нея е от първостепенно значение българи да заемат ръководни позиции "там, където се коват правилата".

Гледайте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК