Нешка Робева за успеха на гимнастичките: Нашите деца издържаха психически

Тя не може да скрие емоциите си от историческия успех

09.08.2021 | 18:56 Редактор: Юлия Христова

Олимпийската титла на ансамбъла по художествена гимнастика е напълно заслужена и идва точно навреме. Тази оценка даде легендарната треньорка Нешка Робева. Тя е категорична – Русия трябва да прояви феърплей и да приеме с достойнство второто място..

След триумфа на златните момичета на Олимпийските игри в Токио дългогодишният треньор на националния отбор Нешка Робева не може да скрие емоциите си от историческия успех.

"Много дълго време на България като че ли не й се отдаваше или не я допускаха до златните медали на Олимпийски игри и това е първият златен медал на Олимпийски игри и аз не мога да не бъда горда", каза треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева.

Според Робева медалът е напълно заслужен и извоюван с много труд. 

"Тези деца и треньорката им и целият екип работиха много сериозно, нямаше тази показност, нямаше много приказки, нямаше много обещания, те работиха, работиха и заслужиха", допълни тя.

Пътят към върха е съпроводен с огромно психическо натоварване и за състезателите и треньорите, защото очакванията са големи. 

"Нашите деца издържаха психически, Весела като треньор влезе докрай в правилника, тя  е много талантлив човек - може по-различна гимнастика да прави, но тя направи каквото трябва, стриктно спази правилника и с това победи", коментира Робева. 

"България имаше късмет с Весела и дай Боже тя да не се откаже, дай Боже да продължи нататък и това ще бъде още един голям шанс на България в този предстоящ олимпийски цикъл, който ще бъде само три години", посочи още тя. 

Робева е убедена – златните момичета са изкачили златната стълба много последователно и с рядко срещана целеустременост. 

А по повод опита на президента на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер да оспори  първото място на България, Робева отговори така: "Очаквах от нея повече сила, когато тя е изгубила. Ние не можем да кажем, че Русия се е провалила, не, изключително подготвени състезатели, най-голямата школа в света и за това нашата победа е още по-ценна, но Ирина би трябвало да има и тази подготовка да посрещне един неуспех", акцентира Нешка Робева.

Прекъсването на хегемонията на Русия е сладък успех, с който България може да се гордее, категорична е Нешка Робева. Но предупреждава – по-трудното предстои. Защото колкото по-голям е един успех, толкова по-лесно може да бъде изгубен. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 1
Лина
преди 2 години
Нешка се заплете в коментарите Едно говори пред руснаците,друго тук . Ту Аверина заслужавала,ту Русия била школа и еталон,пък нашите спечелили и ги поздравява.Много е мека към злобата на треньорката им. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 10
Вещице
преди 2 години
Не са ли рускините по-заслужили златото от нашите момичета, ***? Гиди блюдолизке дърта! Сигнализирай за неуместен коментар