България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йотова, Спасова и Калановски - как актьорите ще променят политиката

Тримата се обединиха в "България сутрин" зад някои общи цели и каузи

03.11.2021 | 08:53 Редактор: Тодор Петров

Все по-актуално става хората на изкуството да влизат в политиката. Нона Йотова от БСП, Десислава Спасова от "Продължаваме промяната" и Веселин Калановски от "Демократична България" гостуваха в "България сутрин", за да посочат своите приоритети в следващия парламент.

"Трябва да има твърда позиция по въпроса с ваксинацията. Абсолютно съм "за" нея, артистите сме най-дисциплинираните хора. Първи пострадахме и най-малко мрънкаме, повечето колеги са ваксинирани. При тази смъртност мина времето да говорим празни приказки. Единствено масовата ваксинация може да ни помогне", заяви Йотова.

Според нея е изключително важно е да има регистър за независимия сектор у нас. Йотова призова за диалог, взимане на разумни решения и конкретна работа по проблемите на хората.

"Върна ми се малко изгубената надежда за нашата професия", сподели представителят на БСП, давайки пример с посещенията си в Русе и Силистра.

"Едва ли ще ни попречат политическите различия, когато става дума за каузи за българската култура. Имаме 10-годишен план за развитие, разделен на 4-годишни стратегии и едногодишни планове. Искаме сериозни законодателни промени в Закона за авторското право, в Закона за меценатство, в Закона за радиото и телевизията, в Закона за културното наследство", посочи на свой ред Калановски от ДБ.

Искаме да имаме закон за статута на българския творец - за достойно възнаграждение и достойна пенсия, добави актьорът, който се впуска в битката за депутатските места.

"В последните години много пострада независимият сектор, това не са само артисти. Ковидът беше само черешката на тортата. Независимият сектор е неглижиран от страшно много години. Трябва да има определена квота за независими представления. Работим на граждански договори, нямаме почти никаква защита", алармира Спасова от "Продължаваме промяната".

Тя е на мнение, че в парламента не влизат практици, които познават болезнени проблеми и могат да предложат механизми за справяне с тях. 

"Няма истински работещ закон за киното. Крайно време е практици, а не офисджии, да пишат тези закони. Надявам се новото правителство да не работи на принципа: Щом се заговори за култура, хващам се за кобура", изтъкна Спасова.

Гостите в студиото на Bulgaria ON AIR определиха като огромен срам поведението на някои депутати от 45-ото и 46-ото Народно събрание. Изключено е да правиш театър точно там, настоя Нона Йотова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК