fallback

ЕКСКЛУЗИВНО: Лекуват българи с експериментално лекарство срещу Ковид-19

Странични ефекти не са установени, пациентите прекараха вируса леко, обясни д-р Иван Малкодански

02.11.2021 | 08:34 Автор: Елеонора Танева

Български лекари участват в изготвянето на лекарство срещу Ковид-19. Един от тях е доктор Иван Малкодански. Анестезиологът работи в Плевенската гинекологична болница, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на лекарство срещу Ковид-19.

Д-р Малкодански отговаря за проучването на лекарството. В мултинационалното проучване са включени най-малко 12 държави, сред които САЩ, Канада, Франция, Германия, Великобритания. 

"В България проучвания се правеха на 4 места. Лекарството е разработено от голяма фармацевтична компания, приема се сутрин и вечер за 5 дни след положителен антиген или PCR тест. Ние имаме трима души, които са преминали експерименталното лечение, те прекараха вируса сравнително леко, основният им симптом беше загубата на обоняние", обясни д-р Иван Малкодански пред "България сутрин".

Пациентите са около 40-годишни. Странични ефекти от лекарството не са установени, с изключение на гадене и повръщане, за които не е сигурно дали са от медикамента или част от самия Делта вариант. 

"Експерименталното лечение е започнало с пациенти без придружаващи заболявания и ваксинирани, последният етап вероятно ще бъде на пациенти в усложнено състояние. Към момента лечението не се прилага при болни над 60-годишна възраст", уточни главният изследовател пред Bulgaria ON AIR.

Той не може да прогнозира дали и кога медикаментът ще стигне до масова употреба за лечение на Ковид-19.

"Лекарството трябва да бъде одобрено от самата фармацевтична компания, след това се изпращат документите от проучванията към компетентните комисии, които трябва са дадат съгласие. И след това да започне самото производство, което също изисква време", каза д-р Иван Малкодански.

Търсят се още доброволци, които да бъдат лекувани с експерименталния медикамент. Тримата, на които е проведено лечение в Плевенската гинекологична болница, са пациенти на д-р Малкодански. 

Според него дори и лекарството да влезе в масова употреба, то не изключва ваксинационния процес.

"Ваксината е профилактика на заболяването, а лекарството е лечение, но може да бъде алтернатива за хората, които не могат де се ваксинират. За съжаление, в България превенцията на заболявания не е широко застъпена. Ние сме готови да приемаме лекарства, когато сме болни, но не да мислим за превенция", заяви медикът.

Според него от медицинска гледна точка най-ефективната мярка срещу разпространението на Ковид-19 е локдаунът, но той го определи като трудно решение от политическа, икономическа и социална гледна точка.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback