Кацаров: Обмисляме временно спиране на плановия прием и операции

Има засилен интерес към ваксинацията в цялата страна, информират от РЗИ

01.11.2021 | 16:53 Редактор: Елеонора Танева
Кацаров: Обмисляме временно спиране на плановия прием и операции

Заради големия натиск върху лечебните заведения от Регионалните здравни инспекции в страната предлагат на здравния министър да спре плановия прием и операциите.

Те проведоха видеоконферентна връзка с министър Кацаров, и част от екипа му, на която обсъдиха актуалната ситуация в страната. Здравният министър е готов да приеме предложението им.

"Картината в страната е хомогенна – здравната система е под натиск и за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво", коментира Кацаров. 

Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в Ковид структури, а от друга – за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.

Всички РЗИ съобщиха, че наблюдават засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу Ковид-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.

Проверките на компетентните органи във връзка със спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на  "зелен сертификат" за посещение на определени обекти/места се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

От здравните инспекции отчетоха и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е определена пределна цена от 10 лв. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК