България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще останем ли без медицински кислород заради препълнените болници?

Аннамария Аксинте посочи в "България сутрин" рисковете и проблемите

01.11.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Представители на фирмите доставчици на медицински кислород предупредиха преди дни, че може да има недостиг, ако броят на пациентите с Ковид-19 в болниците продължава да расте.

Аннамария Аксинте, която е управител на една от компаниите за производство на медицински кислород у нас, не смята, че може да останем без необходимите ни количества.

"България има достатъчно производствен капацитет за медицински кислород. Има и внос. За момента производството е достатъчно, стига всички мощности да работят. Може да възникнат проблеми при технически ситуации, в които се налага намаляването на производството", обясни тя в "България сутрин".

По думите ѝ по-належащи са логистичните проблеми, свързани с възможностите за пренос и многократното увеличение на ползваните количества в болниците.

"Исторически никога не е имало подобно потребление. Заявките са увеличени 5-7 пъти. Много проблемно е планирането на доставките. Ако има наплив или внезапно влошаване на голям брой пациенти, потреблението скача многократно и не можем да планираме достатъчно адекватно доставките", каза още Аксинте пред Bulgaria ON AIR.

Не във всички болници у нас има бекъп инсталации, каквито били европейските изисквания, алармира още тя. Има болници, които не разполагат с резерв или той е недостатъчен.

"Ако всички работим на 100% капацитет, теоретично все още е възможен износ на кислород. Все още се справяме, но е много голямо предизвикателство. Имаме пълно съдействие от Министерството на здравеопазването", изтъкна Аксинте.

Тя предупреди, че расте вероятността да се случат инциденти с използването на кислород в болниците. А поскъпването на тока се е отразило много зле на брашна.

"Ако цените на тока продължават да растат, няма да може да поемаме тази разлика в цената", посочи гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК