Ковид отделенията у нас са заплашени да останат без кислород

Двете фирми, които обслужват 90% от болниците в страната, работят на ръба на възможностите си

29.10.2021 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Недостиг на кислород може да изпитат болниците следващата седмица. Това твърдят от фирмите производители. Според здравното министерство обаче, има достатъчно количества и не се налага спиране на износа. 

Двете фирми, които обслужват 90% от болниците в страната, работят на ръба на възможностите си. 

Последните дни консумацията на медицински кислород се увеличава драстично и фирмите ще достигнат предела на производството за обслужване на болниците в страната. 

"В момента сме на ръба точно, колкото произвеждаме, толкова са и потребностите на болниците.  Ако продължава да постъпват пациенти с коронавирус в заведенията и се увеличава тяхната бройка на 8-10 хиляди, тогава вече няма да стигне", каза директорът на фирма за производство на кислород Марин Димитров.

От събота до днес за болниците на територията само на София производителите са осигурили общо 103 тона кислород, като в "Александровска болница", където всички интензивни легла са заети в момента, има най-голяма нужда.

"За последните дни всеки ден доставяме по 8 тона, а друг път сме доставяли веднъж в седмица, веднъж на две седмици, но сега вчера и онзи ден сме поставяли по 8 тона", допълни той.

В една от болниците в Русе вече изпитват затруднения.

"Медика" имат проблем, защото имат кислород само за деня. И да речем и на другия ден пак ги снабдяват с кислород. Засега има кислород, притеснението им е, че може би след една седмица ще имат проблеми, както цяла България ще има проблеми", коментира директорът на РЗИ - Русе Искра Генчева.

В момента за осигуряването на медицинския кислород в страната се грижат само две големи фирми, тъй като по-малките произвеждат и работят за индустрията, където и цената е по-висока.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Е за кво им е кислород? Мангъров го казА - пижамката, леглого, чай и аспирин. Не е споменавал за кислород! Сигнализирай за неуместен коментар