Интернет платформа показва в реално време свободните легла в болниците

Натискът върху здравната система расте

29.10.2021 | 17:55 Редактор: Искра Ангелова

Отново над 5 000 са новите случаи на коронавирус у нас. Натискът върху здравната система расте, като Ковид леглата в страната са почти запълнени. Само за последните 24 часа в болници са настанени още близо 900 души. А след сигнал на производители на кислород, от здравното министерство увериха, че болниците разполагат с достатъчно количества и към момента не се налага спиране на износа. 

Междувременно - от днес в Бургас се разкриват допълнителни Ковид легла, след като областта влезе в "тъмночервената зона". А интернет платформа показва в реално време свободните легла в болниците.

Системата беше разработена при първата Ковид вълна, когато имаше десетки сигнали за линейки, които се разкарват от една болница към друга. 

"Тази платформа ще избегне линейката да обикаля от болница в болница да търси свободни Ковид легла. Тя може още на път за болницата да разбере дали там има свободни легла, ако няма - може сама да се пренасочи към друга болница", сподели програмистът Пламен Жеков.

Платформата днес показва, че има 10 свободни легла и 3 в интензивния сектор на държавната болница в града.

"Обслужваме три общини - Сунгурларска, Руенска и Айтоска, линейките първо минават през отделението и ако има легла, и състоянието на пациентите позволява хоспитализиране в нашата болница, ние си ги хоспитилизираме", каза ст. сестрата в Ковид отделението в МБАЛ Айтос - Гюлсун Османова.

"Във всеки един момент, когато тръгне линейката от триажния център, да знае къде са свободните легла. И да не пита екипите на триажния център къде да води този болен", добави директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров

За да функционира системата обаче болниците трябва ежедневно да подават данни, за свободните легла. 

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК