Кабинетът иска да избегне локдаун, все повече болници остават без интензивни легла

"Високата заболеваемост няма да окаже влияние на провеждането на изборите на 14 ноември", заяви Стефан Янев

29.10.2021 | 13:44 Редактор: Жаклина Иванова

Всички усилия на служебния кабинет са насочени в посока да не се стига до локдаун в страната. Това заяви премиерът Стефан Янев. В същото време все повече болници остават без интензивни легла за Ковид болни.

В "Александровска" болница към този момент има 670 активни легла, като 207 са за неусложнени форми, но няма нито едно свободно реанимационно легло.

"От тези 207 имаме 4 отделени легла за деца и 5 за психиатрично болни пациенти. Снощи към 19:30 часа бяха заети 82% от другите 207, освен 35 легла от реанимация, които са пълни. Това прави около 180 легла заети с Ковид болни", посочи координаторът по извънболничната помощ в "Александровска" болница д-р Чавдар Еленков.

Служебният кабинетът работи в посока да избегне пълно затваряне. Според премиера Стефан Янев данните след въвеждането на по-строгите мерки показват, че пикът на заболеваемостта върви към плато. Той посочи още, че високата заболеваемост няма да окаже влияние на провеждането на изборите на 14 ноември.

"Този пик на заболеваемостта може би е в процес на овладяване и достигане до някакво плато и в следващите дни очакваме това да се потвърди. Добрата новина е, че след приемането на последните мерки имаме много по-голям обем от хора, които се тестват на ежедневна база - 50 000 - 60 000, които дават добра представа как се развива заболеваемостта", изтъкна Янев.

Според представители на бизнеса въвеждането на "зеления сертификат" е по-добрият вариант от локдаун от днес за утре. Предприемачът Ивайло Пенчев споделя, че плаща тестовете на работниците си, като е дал време, за да се ваксинират.

"Не само служителят, а цялото човечеството, има склонността като получава нещо безплатно, да не го оценява. Като получи безплатна ваксина следващото нещо е да иска и безплатен тест. Ако получи безплатен тест, ще иска и пари, но да не работи", уточни той.

Според Пенчев държавата има два начина да подпомогне бизнеса в създалата се ситуация - да освободи за известно време затруднения бизнес от данъци и да създаде лесен достъп до кредити.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК