Янев: Правим всичко възможно, за да избегнем локдауна

Със "зелените сертификати" изваждаме на светло скритата заболеваемост, посочи премиерът

29.10.2021 | 09:06 Редактор: Теодора Патронова
Янев: Правим всичко възможно, за да избегнем локдауна

Служебното правителство прави всичко възможно,  за да не се стигне до локдаун.

"Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на Ковид-19. Беше подготвен цял пакет от инструментариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки", каза министър-председателят Стефан Янев в рамките на инициативата "Властта говори! Открито", излъчвана на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Според него информациите са противоречиви, защото сме в предизборна обстановка и тази тема се използва от различни политически сили за различен начин на говорене.

Янев добави, че мерките с така наложения "зелен сертификат" целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост.

"Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата", изтъкна премиерът.

По думите му идеята е, от една страна, хората да бъдат по-рано предупредени да вземат мерки за здравето си, а от друга – да се помогне на здравната системата да бъде в състояние да поеме най-тежките случаи.

"Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболяемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди. След последните мерки имаме много по-голяма база от хора, които се тестват - около 50 - 60 000. Така добиваме представа за това как се развива разпространението на болестта и да се вземат адекватни мерки", допълни премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
локдаун
преди 2 години
Президентът и министърът на здравеопазването са пряко отговорни за не вземането на адекватни мерки срещу 4-тата вълна на вируса. Вече минахме всички стойности на заразяване по всички известни протоколи! Стремежът да не се засягат интереси преди изборите вреди на цялото общество! Липсата на контрол, също! Сигнализирай за неуместен коментар