Нова надежда: Експериментално лекарство намалява смъртността от Ковид-19

Производителите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба

03.10.2021 | 14:45 Редактор: Искра Ангелова

Нов пробив в борбата с пандемията в Съединените щати. Клинични изпитания на експеримантално противовирусно хапче за Ковид-19 показват, че намалява риска от хоспитализация с 50%. Производителите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба.

Ключов за борбата с Ковид-19 - така специалисти определят експерименталния антивирусен препарат "Молнупиравир". Лечението с него е лесно - 2 таблетки през 12 часа в продължение на 5 дни, обяснява д-р Румен Хичев, който е част от американския кризисния щаб за Ковид-19.

"Това лекарство нанася целенасочени, образно казано, печатни грешки, при копирането, с което резултатът е производството на неизползваеми протеини за вируса", каза той.

Междинните клинични изпитвания показват, че лекарството намалява риска от хоспитализация или смърт с 50%, но има уловка - трябва да се приеме рано, след като симптомите се проявят, за да има ефект.

"Нито един смъртен случай в групата, получила лекарството, такива е имало при другата група. Анализът е направен на 775 пациенти с Ковид-19, при които имало поне един рисков фактор от тежко преболедуване", допълни д-р Хичев.

При изпитанията не са регистрирани сериозни странични ефект. Резултатите са дали основание на компанията да кандидатства за спешно одобрение на медикамента от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК