fallback

Здравният зам.-министър каза за пълния локдаун и сертификата за антитела

Димитър Петров: Сертификатът не е ограничение, а възможност

01.11.2021 | 09:20 Автор: Здравко Черкезов

"Има Ковид легла, но проблемът е с интензивните. Предстои да бъдат разкрити нови. Критична е ситуацията и с персонала, но това не можем да го решим нито за 6 месеца, нито за 2 години. Ако ситуацията остане много критична, вероятно ще потърсим помощ от други държави, но и там положението не е розово", заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на "България сутрин".

МЗ ще намери за около поливната новоразкрити интензивни легла респиратори, както и други необходими консумативи, стана ясно от думите му. Зам.-министър Петров също така обяви, че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще бъде разкрита структура с между 44 до 50 реанимационни легла.

"Идеята е тази структура при всяка вълна от Ковид да може да се преобразува в отделение за интензивно лечение. Там ще работят обаче с външни екипи", поясни здравният зам.-министър.

Петров смята, че няма да се стигне до въвеждането на типичен локдаун.

"Намираме се в ситуация на частичен и почти пълен локдаун – има ограничения за почти всичко, но може да се работи със "зелен сертификат". Сертификатът не е ограничение, а възможност", подчерта той.

По думите му "зеленият сертификат" няма алтернатива, защото иначе другите държави ще сложат България в "червена" зона заради слабото ваксинално покритие и така напълно ще се убие зимния туристически сезон у нас.

Пред Bulgaria ON AIR миналата седмица акад. Николай Денков обяви, че крайната дата за връщането на малките деца в училище е 8 ноември, но според Петров това е най-ранната дата – тогава трябва да бъдат осигурени нужните щадящи тестове.

"Въпрос на организация е от самите училища. Искаме да отворим за образованието за малките деца, защото затварянето на училищата, градините и яслите ангажира огромен брой родители, които не могат да ходят на работа", отбеляза зам.-министърът.

Димитър Петров съобщи и че се обсъжда какъв да бъде форматът на сертификат за антитела, като най-вероятно той ще се издава при определена стойност на антителата и тази стойност ще трябва да се следи в динамика.

"Най-вероятно ще бъде в определен срок и ще бъде свързано с многократно тестване на антителата", обясни той.

Според него въвеждането на вечерен час и коридор за възрастни са крайни мерки, до които няма да се стигне. Обмисля се обаче административно да се спре плановият прием в София, тъй като голяма част от болниците вече са го преустановили, стана ясно от думите му. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback