България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Министър Денков: Крайната дата за връщане на малките ученици в клас е 8 ноември

Присъственото е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим, заяви просветният министър

28.10.2021 | 08:58 Редактор: Здравко Черкезов

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се правят два пъти седмично.  

"Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември това е крайната дата, ако няма пълен локдаун", заяви министърът да образованието акад. Николай Денков в "България сутрин".

Акад. Денков увери родителите, че те ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище – минимум два дни. И обясни защо в момента не тече информационна кампания:

"Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", посочи просветният министър.

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас, но задължителното тестване ще започне там, където е спряно присъственото обучение заради високата заболяемост – София и Пловдив. "Зеленият сертификат" ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.

"Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", подчерта акад. Денков.

По думите му, от МОН обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици.

"Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим", категоричен бе акад. Денков.

Министерството на образованието ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите как ще се тестват децата.

"Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът", обясни образователният министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Тестовете са сертифицирани продукти, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ. Такива тестове се използват в много среди, от там нататък е избор на родителите. Няма как да пуснем децата без тестове в училищата, защото ще имаме епидемиологични взривове на места", поясни той.

Акад. Денков призова учителите да се ваксинират: "Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания Ковид-19 протича тежко". 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Колко са болните деца от 1ви до 4ти клас от ковид? Висока заболяемост, но колко са тежко болните деца от ковид? Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Йорданка Методиева
преди 1 месец
Ей не се наситиха на пари Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 1 месец
Човек, стига се лашка напред-назад! Кажи "обучението ще е само онлайн докато не се нормализират нещата" и толкова! Какво е това нещо - всяка седмица ново 20! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец