България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо студентите не вярват във ваксините и се доверяват на интернет?

Коментар на доц. Радостин Вазов и Ангел Стойков

27.10.2021 | 08:28 Редактор: Искра Ангелова

Образователният министър ще проведе среща с ректорите на ВУЗ-овете за връщане на студентите в студентите. Какъв план ще предложат ректорите за присъствено обучение чрез зелени сертификати и какви са нагласите сред студентите?

"Това, което министърът каза, е, че единственият начин за връщане на студентите в университетите са "зелените сертификати". Зададоха се въпроси дали ще има безплатни антигенни тестове на входа на университетите, такова нещо няма да има, тъй като целта е да се стимулира ваксинацията на студентите. И това наистина се случи. Естествено, това създава доста проблеми за университетите, особено за тези, които са присъствено, тъй като една от част от нея са ваксинирани, други - по-голяма част не са", каза заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Радостин Вазов в студиото на "България сутрин".

Той допълни, че университетите търсят различни форми за хибридно обучение.

"Тези, които са онлайн, обикновено не участват в учебните процеси, когато има такава хибридна форма. Ние предприехме по-различен ход от самото начало на учебната година. Започнахме изцяло онлайн, тъй като бяхме наясно какво ще се случи и бяхме предвидили тази Ковид криза. Ще завършим и този семестър онлайн, което ще даде възможност на нашите студенти до февруари месец да се подготвят за присъствено обучение", подчерта доц. Вазов.

По думите на председателя на Студентския съвет на УНСС Ангел Стойков нагласите за "зелените сертификати" са положителни.

"Много голяма част от колегите не са ваксинирани. Проблемът тук е, че голяма част от тях, когато бяха болни през изминалата година, те направиха своите тестове чрез закупуване от аптеката. И тогава те бяха положителни, но не се регистрираха в РЗИ. Нямат документа, който сега им е нужен за "зеления сертификат". И в момента виждаме, че без тези сертификати не можем да се обучаваме", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че УНСС започна присъствено годината си.

"Направиха се нужните трансформации в учебния процес - разделение на групите, потоците, увеличение на капацитета на залите, за да може хората да бъдат спокойни. Трябва да бъде дадена възможност първите месеци да има безплатни тестове. Поне през първия месец", добави той.

Попитан какво кара студентите да не се ваксинират, той поясни: "Това е въпрос с много широк отговор. Проблемът при младите хора е, че те са прекалено информирани, имат огромната възможност да черпят информация от безграничното интернет пространство, а там невинаги информацията е проверена и потвърдена. По последни данни излезе, че те не се доверяват на Министерството на здравеопазването, на РЗИ, общопрактикуващите лекари, а вярват на социалните мрежи."

"Големият проблем е в липсата на доверие в политическите елити. Нещата, които притесняват студентите, са последствията от ваксините. Ако има инициатива за ваксинационни пунктове до университетите - бихме я подкрепили", каза още доц. Радостин Вазов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
А тези, които нямат сертификатче- как? Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Дъртия
преди 2 години
Всяка година по време на кандидатстудентската кампания пред университетите е пълно с хора попълващи документите на бъдещите студенти. Ей затова. Защото лекари, инженери, учители не могат документите за кандидатстване да си попълнят. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 2 години
Който иска да не се ваксинира но не трябва да яде храни от Китай или да ползва стоки от региона, както и лабораторни заготовки за антивирусни пакети. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Исти ата
преди 2 години
Новите пистициди или хранителни добавки в храните налагат ваксината не самата болест Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Хем всеки има право на избор, хем ваксината се очертава като единствен вариант! Сигнализирай за неуместен коментар