България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравният зам.-министър каза за пълния локдаун и сертификата за антитела

Димитър Петров: Сертификатът не е ограничение, а възможност

01.11.2021 | 09:20 Редактор: Здравко Черкезов

"Има Ковид легла, но проблемът е с интензивните. Предстои да бъдат разкрити нови. Критична е ситуацията и с персонала, но това не можем да го решим нито за 6 месеца, нито за 2 години. Ако ситуацията остане много критична, вероятно ще потърсим помощ от други държави, но и там положението не е розово", заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на "България сутрин".

МЗ ще намери за около поливната новоразкрити интензивни легла респиратори, както и други необходими консумативи, стана ясно от думите му. Зам.-министър Петров също така обяви, че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще бъде разкрита структура с между 44 до 50 реанимационни легла.

"Идеята е тази структура при всяка вълна от Ковид да може да се преобразува в отделение за интензивно лечение. Там ще работят обаче с външни екипи", поясни здравният зам.-министър.

Петров смята, че няма да се стигне до въвеждането на типичен локдаун.

"Намираме се в ситуация на частичен и почти пълен локдаун – има ограничения за почти всичко, но може да се работи със "зелен сертификат". Сертификатът не е ограничение, а възможност", подчерта той.

По думите му "зеленият сертификат" няма алтернатива, защото иначе другите държави ще сложат България в "червена" зона заради слабото ваксинално покритие и така напълно ще се убие зимния туристически сезон у нас.

Пред Bulgaria ON AIR миналата седмица акад. Николай Денков обяви, че крайната дата за връщането на малките деца в училище е 8 ноември, но според Петров това е най-ранната дата – тогава трябва да бъдат осигурени нужните щадящи тестове.

"Въпрос на организация е от самите училища. Искаме да отворим за образованието за малките деца, защото затварянето на училищата, градините и яслите ангажира огромен брой родители, които не могат да ходят на работа", отбеляза зам.-министърът.

Димитър Петров съобщи и че се обсъжда какъв да бъде форматът на сертификат за антитела, като най-вероятно той ще се издава при определена стойност на антителата и тази стойност ще трябва да се следи в динамика.

"Най-вероятно ще бъде в определен срок и ще бъде свързано с многократно тестване на антителата", обясни той.

Според него въвеждането на вечерен час и коридор за възрастни са крайни мерки, до които няма да се стигне. Обмисля се обаче административно да се спре плановият прием в София, тъй като голяма част от болниците вече са го преустановили, стана ясно от думите му. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Извиват ни ръцете един вид Сигнализирай за неуместен коментар