Везиева: Вървим към приемане на теста за антитела, за да не се стига до локдаун

"Решението на КС не отменя автоматично актовете на министър Кирил Петков", каза служебният министър на икономиката

31.10.2021 | 18:07 Редактор: Искра Ангелова

Конституционният съд окончателно определи назначаването на Кирил Петков като служебен министър в първия служебен кабинет тази година като противоконституционно. Към датата на назначаването си Петков все още е бил канадски гражданин.

"Решението на Конституционния съд не отменя автоматично актовете на министър Кирил Петков, тъй като неговите актове са свързани със специфични закони, поради което не стават автоматично нищожни. Особено актовете, които са на колективните органи, така че към момента са стабилни. За да имаме оспорване на акт - трябва да имаме съдебна процедура. Да, аз възложих след решението на КС екипът да направи анализ", каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева в предаването "Опорни хора".

От думите ѝ стана ясно, че той все още не е готов.

"Идеята на този анализ е да бъдат структурирани по групи, за да видим къде е най-голямата тежест и да видим къде би имало най-висок риск. Заповедите на един министър са безбройно много за целия този период. И казвайки в пространството, че те стават нищожни, това означава, че в целия този период цялата дейност на едно ведомство се счита за нищожна. И тъй като сме в период на предизборна кампания - ще чуем много неща", допълни Везиева.

Според нея актовете могат да бъдат атакувани.

"Досега такъв прецедент не е имало, така че всеки акт е оспорим. Очаквам огромен обем от такива искания. Доколко те са справедливи и доколкото те ще доведат до някакъв резултат, това е различен въпрос", посочи тя.

Служебният министър на икономиката коментира и протестите на част от бизнеса срещу "зеления сертификат".

"Напоследък всичко придобива политически привкус. Една част от протестите има много резон с тях. Ако се върнем на протестите, свързани с прехода към "зелена икономика". Логично е хората да са притеснени, защото в период от 3 години назад - ние сме го загубили този период. Време, в което сме можели да си пренастроим икономиката, да ползваме мерките, които сме имали по оперативните програми. За съжаление, на нас като служебен кабинет ни се случва да решаваме системни проблеми. Това да живееш в несигурност е проблем. "Зеленият сертификат" не е въведен бързо, той се въведе през юни", подчерта Даниела Везиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И добави, че мерките са достатъчно гъвкави.

"Идеята на служебния кабинет е да не стигаме до пълен локдаун, защото това тотално ще срине икономиката и ще е верижна реакция. Бих призовала всеки един гражданин на страната да носи личната си отговорност, защото това дали ще се ваксинираш или не - е въпрос на лична отговорност. Няма кой да ни задължи, няма как това да се случи, това е както в България, така и в цял свят. Но тук го приемаме като рестриктивен метод, като нещо, което би ни дало възможност да работим. Ваксината промени нашето мислене, тя промени начина ни на живот. Колкото по-дълго се съпротивляваме, толкова по-дълго ще стоим назад", каза още тя.

Везиева поясни, че тестът за антителата е оспорван.

"Причината да не бъде част от заповедта на министъра е не защото ние нямаме такова желание, а защото това са практиките и правилата, които са в рамките на ЕС. Обмисляме да го приемем, експертите на Министерството на здравеопазването работят в тази посока, така че да създадем по-широко ветрило от възможности, с които всеки от нас да упражнява правото си да се движи свободно, да работи, да има социален живот. Но не много лесно се взима такова решение и в същото време пред алтернативната да затворим държавата отново, да се чудим откъде да вземем пари, за да подпомогнем бизнеса - това също не е решение", категорична е тя.

И припомни, че мярката 60/40 продължава да работи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
13 rate up comment rate down comment 5
някой
преди 2 години
А така и още ще клекнете мама ви продажна видяхте че няма вариант да принудите всички да си вкарат *** ви отрова и ви стоят празни смотаните магазини сега почнахте да си сваляте гащите малко по малко и още ще ги свалите , Българите не сме прости като на запад Сигнализирай за неуместен коментар