Работодатели искат държавата да плаща за антигенните тестове на работниците

КНСБ настоява заповедта на министъра да бъде прецизирана и да се уточнят клаузите

29.10.2021 | 19:30 Редактор: Теодора Патронова

Работодателите искат държавата да плаща за тестовете на работниците, които нямат сертификати. Според тях това допълнително повишава разходите им, а някои дори ще бъдат принудени да освобождават персонал.

Алекс Радулова работи като сервитьор. Казва, че не иска да се ваксинира и е избрала да се тества през 3 дни, за да работи. В ресторантът на Димитър е имало 7 служители. Наложило се е да освободи трима, защото са отказали да се ваксинират, а той не може да си позволи да плаща за тестове.

Предприемачът Ивайло Пенчев споделя, че плаща тестовете на работниците си, но им е дал отсрочка, за да се ваксинират.

"Според КНСБ зелените сертификати за служителите са по-добра алтернатива от въвеждането на по-строги мерки за ограничаване разпространението на Ковид-19", заяви Пенчев.

"КНСБ настоява заповедта на министъра да бъде прецизирана и да се уточнят клаузите. Настояваме да се осигурят безплатни тестове антигенни, както за работещите, така и за работодателите, тъй като това е право на всеки да му се осигурят безопасни и здравословни условия на труд", коментира областният председател на РС на КНСБ – Велико Търново Иванина Янкова.

Процесът с тестовете остава единствената алтернатива служителите, които отказват ваксинация. Всички разходи свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, към които се причисляват и тестовете за Ковид-19, са за сметка на работодателя, казват от КНСБ. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК