Кацаров vs. Борисов: Трябва ли да се въведе пълен локдаун?

След като пандемията отиде на върха – затваряш, смята лидерът на ГЕРБ

31.10.2021 | 13:39 Редактор: Здравко Черкезов

Болниците в страната са на ръба, има сериозен недостиг на интензивни Ковид легла. За това алармира служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Не се изключва въвеждането на пълен локдаун, ако не се спазват противоепидемичните мерки", заяви Кацаров.

"Наблюдавам повишен брой на хора, които се ваксинират, което е добре. Наблюдавам и повишен брой на хора, които се тестват и така се хващат повече хора, които са без симптоми. Позитивните неща от въвеждането на "зеления сертификат" са на лице. Ако видим намаляване на броя на заразените, има шанс да избегнем пълно затваряне на страната", категоричен бе той.

Засега здравната система се справя добре, но ситуацията с реанимационните легла е тежка, затова се разкриват още такива.

"Опитваме се да използваме максимално ефективно лекарите и наличния персонал. Както и леглата, и апаратурата – трябва да осигурим на хората възможност за лечение", посочи министърът.

Продължават разговорите относно издаването на сертификат и за преболедували, допълни Кацаров. Но за момента решение в тази посока няма. Според бившите управляващи обаче служебният кабинет е трябвало да въведе локдаун преди 2 седмици.

"Още преди 2-3 седмици щях да го направя, плюс задължително ваксиниране на всички уязвими групи. След като пандемията отиде на върха – затваряш. Само че те са нерешителни, слаби и лъжливи хора", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Предстои среща между ЦИК и здравния министър. На този етап се обсъжда членовете на избирателните комисии без сертификат да бъдат тестване в деня на изборите.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
анти ГЕРБ
преди 2 години
Тук Борисов е прав! Зелените сертификати и нововаксинираните няма да спрат нарастването броя на заболели. Единствения ефективен начин е затваряне и дистанция! Сигнализирай за неуместен коментар