България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рак на гърдата - какво трябва да предприемем и какви грешки се допускат в лечението

Коментар на доц. Ася Консулова и Здрава Каменова в "България сутрин"

21.10.2021 | 08:23 Редактор: Жаклина Иванова

Над 35 години в световен мащаб през месец октомври обръщаме повече внимание на информираността относно рака на гърдата и изразяваме подкрепата си към жените с това заболяване.

"Мисълта, че от невнимание, от липса на грижа към себе си, човек може да разбере твърде късно, че е болен и вече да не може да вземе мерки, ме вълнува много. Трябва да говорим за тази болест, за да не изгубим хубавите хора до себе си", каза посланикът на кампанията "Продължаваме напред" актрисата Здрава Каменова в студиото на "България сутрин".

"Ракът на гърдата е болест, която може да бъде лекувана. Изискват се много опит и знания. Ракът на гърдата се лекува от голям екип. Цял екип от много глави, всяка от които мисли и дава своите знания", посочи онкологът доц. Ася Консулова.

Специалистът уточни, че информацията и данните трябва да бъдат събрани преди началото на лечението.

"В България, за жалост, жената открива тази болест. Когато отрием някакъв проблем, страхът е най-големият враг, но жената трябва да се обърне към лекар веднага", категорична е доц. Консулова.

Онкологът обясни за Bulgaria ON AIR, че в чужбина има специализирани центрове за рак на гърда.

"Всяка една грижа, освен, че е налична на едно място, е и качествена и подлежи на контрол. Тоест не да провеждаме лечението спрямо способностите на лекаря, който лекува, а спрямо изискванията за лечения за рак на гърдата", подчерта медикът.

Като основна грешка тя посочи това да се започне лечение преди диагнозата.

"В 21 век е престъпление някой да започне лечение с операция преди да има информация каква е болестта", уточни доц. Консулова.

Здрава Каменова сподели, че ситуацията с този вирус служи като оправдание да не ходим на лекар. И добави, че изключително важни са профилактичните прегледи.

"Нека търсим подкрепа. Ще продължим напред, ако се обърнем към точните специалисти и не отлагаме проблема", призова актрисата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК